Fegyelmi csomag és utcai tiltakozás

Több tízezer ember tüntetett tegnap Brüsszelben a nemzetközi gazdasági válság miatt az Európai Unió tagországaiban bevezetett gazdasági megszorítások ellen. Európa-szerte, így Görögországban, Olaszországban, Írországban és Lettországban is hasonló jellegű megmozdulások voltak. Magyarországon mintegy hetvenen demonstráltak a Nemzetközi Valutaalap budapesti irodája előtt. Közben az Európai Bizottság közzétette fegyelmi megacsomagját.

2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyol sztrájk. Tegnap először tartottak általános sztrájkot a kisebbségi szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero ellen, de akárcsak júniusban, most sem bénult meg az ország. A két legnagyobb spanyol szakszervezet, a szocialista kötődésű Általános Munkásunió – ennek tagja Zapatero is – és a kommunista beállítottságú Munkásbizottságok a nyáron elhatározott bércsökkentések és a foglalkoztatási reform miatt döntött a tiltakozás mellett. A szerdai már az ötödik általános sztrájk a Franco-diktatúra (1939–1975) után demokratikusan megválasztott kormányok ellen, de a legsikertelenebb is. Bár a kormány és a szakszervezetek adatai nagyon ellentmondanak egymásnak, utóbbiak nem tudták beváltani legfőbb ígéretüket: nem bénult meg az ország közlekedése sem a vízen, sem a szárazföldön, sem a levegőben. 2002. június 20-án az előző, néppárti kormányfő, José María Aznar (1996–2004) is próbálkozott az olcsóbb elbocsátás bevezetésével, de az akkor valóban országos tiltakozás hatására kénytelen volt visszakozni. A kormány tagadja az incidensek tényét, de tegnap hajnalban közel negyven sztrájkőrt őrizetbe vettek, és sokan megsérültek, amikor összecsaptak a rendőrökkel. (S. T.)


Vuvuzelák hangja és petárdák robbanása mellett több tízezer, elsősorban belga és francia szakszervezetis vonult végig tegnap az Európai Bizottság épülete előtt is, hogy tiltakozzon az európai országokban a vállalkozókra kényszerített megszorító intézkedések ellen. A rendőrség százötven tüntetőt vett őrizetbe, amiért „nem a tüntetéshez való eszközöket” találtak náluk. A demonstrálók olyan táblákat tartottak a magasba, amelyek azt hirdették: „A spekulálók Európai Uniója” és „A csaló vállalkozások Európai Társulása”. A tüntetés vezetői hangoztatták: tiltakozásuk azt az akaratot fejezi ki, hogy egy szociálisabb Európáért dolgozzanak. Az elsőbbséget, hangoztatták, a foglalkoztatásoknak és a fizetéseknek kell adni. Kifogásolták, hogy míg Európa úszik a pénzben, milliók élnek nyomorban.
Eközben az Európai Bizottság közzétette fegyelmi megacsomagját, amelyben új szankciókat javasol arra, hogy az euróövezethez tartozó uniós tagállamokban keményítsék a költségvetési fegyelmet, mert így akarnak elkerülni egy újabb „görög” válságot. Azonban a tagállamoké lesz az utolsó szó, és ők egymástól eltérő módon gondolkodnak azon, hogy milyen szigort alkalmazzanak. A bizottság célkeresztjébe elsősorban azon országok kerültek, amelyek túlságosan sokat költenek, és amelyek így eltávolodnak „az óvatos költségvetési politikától”, amelynek révén e tagországok középtávon visszatérhetnének az unióban engedélyezett költségvetési küszöb, azaz a bruttó nemzeti termék három százaléka alá. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke saját csomagját méltatva azt mondta, hogy a mostani javaslat „a legnagyobb előrelépés a gazdasági kormányzás terén azóta, hogy elfogadtuk a stabilitási és növekedési paktumot”. Érzékletesen hozzátette: „az üzenet világos: behúzzuk a kéziféket, mielőtt a kocsi lerobog a lejtőn”.
Brüsszel azt szeretné, hogy a kiadásaikat növekedési ütemüknél gyorsabban emelő államok bruttó nemzeti termékük (GDP) 0,2 százalékának megfelelő összeget tegyenek letétbe, amelyet csak akkor kapnak vissza, ha a problémát megszüntetik. A bizottság azt is javasolja, hogy az adósság ismérvét is jobban vegyék figyelembe, és így szankcióval sújtsák azon államokat, amelyeknek a GDP hatvan százalékánál nagyobb az adósságuk. Barrosóék azt szeretnék, ha ezek az országok az adósságuk és a hatvan százalék küszöb közötti rést évente 1/20-dal csökkentenék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.