Fehér bottal a nagyvárosban

Vak és látássérült embereket látott vendégül a BRFK bűnmegelőzési osztálya tegnap. Ma, a látássérültek nemzetközi napján Budapesten, a Deák téren a járókelők bekötött szemmel próbálhatják ki, milyen a nagyvárosi közlekedés egy vak ember számára.

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miben különbözik egy járőrautó egy civil járműtől? Milyen érzés a gépkocsivezető helyére ülni, végigsimítani a műszerfalon, vagy összebilincselt kézzel a jobb oldali hátsó ülésen ücsörögni? Valóban többféle hangjelzése van a járőrkocsinak? Milyen a géppisztolylövészet, és megkerülhet-e az ellopott mobil? Milyen anyagból készül a rendőrsapka, és miben különbözik egy vasutasétól? Egymás után sorjáztak a kérdések tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), ahol a fehér bot nemzetközi napja alkalmából a bűnmegelőzési és a sajtóosztály munkatársai rendhagyó foglalkozáson láttak vendégül gyengén látó, illetve vak fiatalokat. A bátrabbak valamelyik rendőr vagy az ELTE pedagógia szakos hallgatójának segítségével fölvehették a negyvenkilós golyóálló mellényt, a védőfelszerelést, sisakot vagy pajzsot, gumibotot. De kézbe vehették az igazival súlyban és alakban megegyező gumipisztolyokat is. A bűnmegelőzéshez kapcsolódó kvízkérdések asztalánál a hajmeresztő és megtévesztő válaszok közül kellett kiválasztani a megfelelőt, odébb, a szomszédos asztalnál az épület makettjét vizsgálták tapintással milliméterről milliméterre.
– Úgy vezess, mintha egy törékeny dobozt vinnél – tanított a 19 éves Gyuszi, amikor a karomat ajánlottam az ügyeleti központba vezető zegzugos folyosón. Ide futnak be a budapesti segélyhívások, és szükség esetén innen indítják útnak a járőröket, a telefonokat tapasztalt kollégák fogadják – magyarázta Oláh László, a bűnmegelőzési osztály vezetője. A falon hatalmas képernyőkön utcarészletek, autók, járókelők, a biztonsági kamerák felvételei. Búcsúzóul Gyuszi még odasúgta: rendőr szeretne lenni, sérülése előtt is lovas rendőrnek készült.
Az ENSZ 1969-ben jelölte ki október 15-ét a fehér bot nemzetközi napjának, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és a gyengén látók különleges helyzetére. Magyarországon 40-60 ezerre teszik a vak emberek számát, és évente körülbelül hatezren veszítik el a látásukat. A Deák téren ma a vállalkozó kedvű járókelők bekötött szemmel, látássérült vezető kíséretében próbálhatják ki a városi közlekedés nehézségeit, a zebrán való átkelést vagy éppen a villamosmegálló megtalálását – írta az MTI. A szervezők megtanítják a fehér bot használatát és azt is, hogyan kell együttműködni a vakvezető kutyákkal.
Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya tegnap bejelentette: a BRFK havonta kiadott hírlevele, az Elektronikus lakossági bűnmegelőzési információs rendszer mostantól hangos formában is felkerül a rendőrség honlapjára (http://www. police.hu/brfk/bunmegelozes). Az októberi számot főként látássérülteknek szánják, tanácsokkal látják el az olvasókat arról, miként kerülhetik el azt, hogy áldozattá váljanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.