Kim Dzsong Un apja útjára lépett

Kim Dzsong Unt, fiát és valószínű utódát tábornokká nevezte ki Észak-Korea vezetője. Kim Dzsong Il a Koreai Munkáspárt kongresszusán közfelkiáltással maradt a párt élén, szakértők úgy látják, semmi esély a hatalmi harcok kialakulására.

2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapig csúsztatták Észak-Koreában az 1980 óta várt pártkongresszust. A halasztásra hivatalos indok nem volt, a dél-koreaiak arról cikkeztek, hogy a valószínűleg nagybeteg vezető nem tudja levezényelni a nagy eseményt. Minthogy az északi sajtó szigorú pártirányítás alatt áll, az ottani lapok nem említették a csúszást. A pártkongresszus első aktusa volt Kim Dzsong Un kinevezése, amelyre régóta számított a nemzetközi közösség. A húszas évei végén járó fiatalember így gyakorlatilag biztosan apja örökébe fog lépni, mostani kinevezése azt szolgálja, hogy beleszokjon az irányításba. A betegeskedő vezető öt másik embert is kinevezett magas pozíciókba, köztük húgát, Kim Kjong Hujt, aki négycsillagos tábornoki kinevezést kapott. Kim Dzsong Il szavai szerint erősen hisz abban, hogy a Néphadsereg irányítói továbbra is támogatni fogják a pártot és annak forradalmi erőfeszítéseit.
Az átalakítás során elemzők szerint kikristályosodik, ki fogja felnevelni Kim Dzsong Unt, hogy alkalmas legyen a feladatra. Ezek egyike a nagynéni, valamint férje, Dzsang Szong Tek, a Nemzeti Védelmi Bizottság alelnöke. A Kedves Vezető fiát elsőként a hadseregen belül emelte magas pozícióba – ezt várhatóan a párton belüli tisztség megadása is követi –, így a fiú az apja által képviselt „szeogun” politika keretében erősödik meg, amely a párttal szemben a katonai vonal előtérbe helyezését jelenti.
Egyes nyugati lapok úgy látják, hogy Dzsang Szong Tek a kvázi régensi kinevezéssel belső hatalmi harcot kezdett a Kedves Vezető ellen, ő áll a reformpárt élén. Dél-koreai szakértők azonban rámutattak, ez teljesen valószínűtlen, a párt és a hadsereg vezető képviselői körében biztosan nincsenek másként gondolkodók, nem létezik semmiféle reformpárt. „Kim Dzsong Il diktatúrájában nem létezhet demokratikus jegyekkel felruházott hatalmi harc, minthogy olyan csoportok sincsenek, amelyek nem értenek egyet a vezetővel” – mondta a Daily NK dél-koreai lapnak Cso Mjung Csol, a Koreai Intézet országegyesítéssel foglalkozó csoportjának vezetője. Cseong Szeong Csang, a Szedzsong Intézet Korea-közi kutatócsoportjának igazgatója azt is kétségbe vonta, hogy Dzsang Szong Tek valóban régens lesz-e, mivel ő nem áll a hadsereg élén, így az ifjabb Kim biztosan nem fog vele osztozni a hatalmon.
A kongresszus kínai vélemény szerint biztosan több napig fog tartani, és annak legfontosabb feladata, a hatalmi folytonosság biztosítása voltaképp megtörtént, de tartogathat még meglepetéseket. A ritka kongresszusok mindegyikén voltak gazdasági ügyeket befolyásoló bejelentések, így most is várható valami hasonló, ám csak abban az esetben, ha Kim Dzsong Il bombabiztosnak érzi a saját helyzetét. Hvang Dzsang Jop, aki Észak-Koreából elmenekülve az emigráció egyik vezéralakja lett – korábban a kommunista ország parlamentjének elnöke és a diktátor személyes tanácsadója volt – azt mondta, elképzelhető a magángazdálkodás kisebb mértékű engedélyezése, s a kollektivizáláson is módosítások lehetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.