Kína hajthatatlan

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult a diplomáciai vita? Lezártnak nyilvánította tegnap a Japán és Kína között az elmúlt hónapban kiújult diplomáciai feszültséget a brüsszeli Ázsia–Európa-csúcstalálkozón tárgyaló japán delegáció, ugyanakkor jelezte, hogy az alapprobléma, a Kelet-kínai-tengerben található lakatlan szigetek hovatartozása továbbra sem rendeződött. A két ázsiai ország közötti légkör amiatt mérgesedett el, hogy szeptember 7-én a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigeteknél egy kínai halászhajó összeütközött a japán parti őrség két hajójával. Ezt követően súlyos diplomáciai feszültség alakult ki Tokió és Peking között; a kapcsolatok egy része megszakadt, közös programok álltak le. (MTI)


Míg Nicolas Sarkozy, a G20-ak elnökségét átvevő francia államfő még hétfőn este, az EU– Ázsia-csúcs (ASEM) első napján „új pénzügyi rendet” javasolt, a tegnapi zárónapon Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos már csak a jüanról, a kínai pénzről beszélt, amikor felhívta pekingi tárgyalópartnereit, drágítsák valutájukat. Hozzátette, ha az euró továbbra is a globális átváltási árfolyamok hozzáigazításában aránytalan terhet visel, akkor az euróövezet felépülése gyengülhet. Márpedig Rehn, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök hármas megbeszélése után úgy néz ki, ez lesz az övezet sorsa, mert Kína álláspontjából kimozdíthatatlannak látszik.
A jüan (renminbi) értékével már hosszú ideje az Egyesült Államoknak is baja van: mindkét kontinensen azzal vádolják Kínát, hogy annak árfolyamát mesterségesen tartják alacsonyan az olcsó exportárak fenntartása érdekében. Kína birtokolja egyébként a világ legnagyobb valutatartalékát. Jean-Claude Trichet ugyan „üdvözölte” azt a még júniusban hozott kínai döntést, hogy a jüant némileg felértékeljék, de azt mondta, annak árfolyamát tovább kell emelni.
Karel De Gucht európai kereskedelmi biztos tegnap azt nyilatkozta újságíróknak, hogy a kínai valuta értékével „valós a probléma”, de hozzátette, kételyei vannak a tekintetben, hogy nemzetközi nyomással ezen változtatni tudnak. Azt a véleményét is elmondta, hogy a jüan felértékelése inkább történhet inflációs nyomás hatására. A végső szót azonban még nem mondták ki, ugyanis az unió és Kína vezetői holnap folytatják brüszszeli tárgyalásaikat az ASEM-et követő kétoldalú, EU–kínai csúcson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.