Lipótország tündöklése és csúfos bukása

Belgium soha nem volt gyarmatosító nagyhatalom, pedig II. Lipót király szerint ez a gazdagság és a hatalom kulcsa. Mivel Afrikát akkoriban is szabad prédának gondolták az európaiak (most már az ázsiaiak is), a belga uralkodó megszerzett magának egy, az országánál 76-szor nagyobb területet.

2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XIX. század vége felé a feketék nem örvendtek valami nagy megbecsülésnek Nyugaton. Földjük tele volt ásványkincsekkel, a királyi zsebek pedig mindig üresek voltak, így a belga király arra kérte fel Henry Morton Stanleyt, a híres felfedezőt, hogy segítsen neki elterjeszteni a nyugati kultúrát a feketék földjén. Stanley segített, II. Lipót pedig megvásárolta az országot, a berlini konferencián pedig a 14 nagyhatalom elfogadta, hogy a terület felosztását úgy lehet békésen megoldani, ha Lipót kezébe kerül. A Kongói Szabadállam nem Belgium gyarmata volt, hanem az uralkodó személyes tulajdona, ahonnan nyersanyagokat, főként gumit szállítottak Európába. A király meggazdagodott, Afrika belseje pedig megismerte, milyen is igazán kemény terror alatt élni, a kultúra terjesztéséről ugyanis szó sem esett. Szakértők kettő- és tizenötmillió közé teszik az áldozatok számát az 1885 és 1908 közötti időszakban, ahol a Lipót király által kért guminorma nem teljesítéséért levágták a begyűjtő gyerekek kezét. Európa végül megelégelte a feketék ipari szintű mészárlását, egy helyszínre kiszállt többnemzetiségű vizsgálóbizottság elítélte a belga uralkodót, a szabadállam pedig átkerült Belgium tulajdonába.
A nagy király kezéből ugyan kikerült kedvenc játékszere, de a helyszínen megmaradt a Közerő (Force Publique), a fehérek irányította, de kongóiakból áll hadsereg, amelynek közkatonái szándékosan otthonuktól távol eső területeken tartották fenn a rendet. A gyerekek keze megmaradt, de a belgák továbbra sem az ország fejlesztésével foglalkoztak, helyette szisztematikusan kiépítették azt az államot, amely nyersanyaggal látta el az óhazát. Kongóban minden volt. Kongói mogyorót ropogtattak Londonban, kongói gumikerekeken gurultak a szövetségesek teherautói Normandiánál, s kongói uránércből állították elő azt a Kisfiút, amely eltörölte a föld színéről Hirosimát. A helyi lakosság életkörülményeinek javításáért szinte kizárólag az egyház tett, minthogy az oktatás és az egészségügy a missziók kezében volt.
A kongóiak így soha nem néztek fel a belgákra. A II. világháború után Brüsszel végül elfogadta, hogy Kongó függetlenné válik, a kijelölt időpont pedig 1960. június 30-a volt. Az azt megelőző választásokat a Kongói Nemzeti Mozgalom Patrice Lumumba vezetésével megnyerte. A Force Publique belga tisztjei azonban közölték a katonákkal, hogy függetlenség ide, függetlenség oda, a helyzet semmit sem fog változni, a legények pedig erre fellázadtak, a tiltakozás pedig az egész országot tűzbe borította. A belga tulajdonban levő bányák támogatásával Katanga tartomány kikiáltotta függetlenségét, ebben a helyzetben az új kormányfő, Patrice Lumumba szovjet segítséget kért és kapott. Szeptemberben Joseph Kasavubu államfő leváltotta Lumumbát, aki ezt elutasította és leváltotta Kasavubut. A helyzetet kihasználva Joseph-Désiré Mobutu, a Véderő ezredese puccsot szervezett feltehetőleg amerikai és belga támogatással, és mindkettejüket leváltotta. Lumumbát Katangába szállították, és ott – belga tisztek felügyelete mellett – kivégezték.
Kongó pedig maradt független egy új diktátor, Mobutu Sese Seko keze alatt. A leopárdbőrbe öltözött eszelős 1997-ig irányította Zairére átnevezett országát, a dzsungel közepén megrendezte Muhammad Ali és George Foreman teljesen szürreális bokszmeccsét (amelyből film is készült Amikor királyok voltunk címmel), majd menekülőre fogta. Az egy évre rá kitört, s hivatalosan 2003-ban befejeződött kongói háború 5,5 millió ember életét követelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.