Liu egyedül maradt

A nyugati országok nem akarják tudomásul venni, hogy Kína belső folyamatait nem lehet kívülről megváltoztatni – mondta lapunknak Jordán Gyula, reagálva a Nobel-békedíj odaítélésére Liu Hsziao-pónak (Liu Xiaobo). A Kína-szakértő szerint erre belső erők sem képesek, de valójában még a fiatalok sem támogatják a változást.

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokás mondani, hogy a megerősödő polgárság vagy a vállalkozók követelni fogják a demokráciát Kínában. Manapság már ők is a Kínai Kommunista Párt tagjai lehetnek, így látható, hogy szépen betagozódnak a rendszerbe – mondta a szakértő, rámutatva, hogy a kínai fiatalság leendő munkahelyével foglalkozik, s pártvonalon is előre kíván jutni, így nem a demokráciát követelő ellenzékieket támogatja. Jordán Gyula szerint a Liuhoz hasonló ellenzékieknek nincs igazi tömegbázisa Kínában, hiszen az egyre erősödő ország felső vezetésében általánosságban bíznak az emberek, ha vannak is megmozdulások, azok nem politikai jellegűek, a központi hatalom pedig az ilyen ügyeket sokszor a helyi káderek leváltásával kezelik.
A Kína-szakértő aláhúzta, hogy az országban nagyon erős a nacionalista gondolkodás, amely a nyugatiak követelőzését támadásnak érzi, és nemzeti ügyként gondol az olyan ügyekre, mint a pekingi olimpia vagy Tibet. A sajtó állami kézben van, ezért a Nobel-békedíj körüli hercehurcáról nagyon kevés információ jutott el az átlagos kínai polgárhoz, a szakértő emellett rámutatott, az Európában olvasható kínai honlapok, valamint a fal mögött letöltött oldalak között nagy különbségek vannak. Ugyanakkor azt is elmondta, a kínai lakosság életkortól függetlenül általában apolitikus, s ha egyes fiatalok el is olvassák a nem cenzúrázott híreket, legfeljebb egymás között megbeszélik az eseményeket, de szó sincs tiltakozó akciók szervezéséről.
Úgy vélte, az Egyesült Államok vagy a nyugat-európai országok tiltakozása, Liu szabadon engedését követelő szavai hatástalanok maradnak, tettek nem fogják követni a kijelentéseket. „Kína 900 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt tart a kezében. Ha a dollár ellen támadást intézne, azzal öngólt rúgna” – jelentette ki Jordán Gyula, az amerikai és a kínai gazdaság kölcsönös egymásra utaltságára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.