Megtört Hugo Chávez varázsa

A közbiztonság folyamatos romlása, az illegális fegyverek terjedése, az aszály okozta áramkimaradások akár a korábban megrendíthetetlen Hugo Chávez baloldali tömörülésének vereségét is hozhatja a vasárnapi parlamenti választásokon. A verseny szoros, a kormánypárt alig néhány százalékkal vezet, ráadásul Fidel Castro sem segített be az 1999 óta hatalmon lévő venezuelai államfőnek.

2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pazarlás. Az idén májusig hivatalosan összesen 130 ezer tonna romlott élelmiszert találtak Venezuela különböző pontjain, miközben 2007-től zavar uralkodik az alapvető élelmiszerek ellátásában. Az olajóriás, a PDVSA leányvállalata (PDVAL) vállalta akkor magára az élelmiszerek tárolását és szétosztását, de nem szűntek meg a zavarok.


Chávez az utóbbi 15 nap alatt 63 órát beszélt a tévében – minden médium köteles közvetíteni beszédeit –, hogy meggyőzze a 17 és fél millió potenciális vagy ingadozó választót. A vasárnap sorra kerülő parlamenti szavazás jelöltjeinek jelenlegi népszerűsége 52:48 arányban oszlik meg a kormánypártiak javára, de a választók 37 százaléka még nem döntötte el hogy szavaz-e egyáltalán, és ha igen, melyik félre. Bár 11 év alatt valóban csökkent a szegények és az írástudatlanok aránya, új veszély keseríti meg híveit is, nem csak az ellenzéki lakosokat. Ez a közbiztonság egyre aggasztóbb hiánya. Árulkodó, hogy Caracas ma már a világ egyik legveszélyesebb városa. Nem csoda, hiszen több százezer illegális fegyver került illetéktelen kezekbe. Az ellenzék felrója Cháveznek Kuba látható és csak feltételezett hatását is. Az utóbbi vád szerint kubaiak vannak a hadsereg vezetésében és a katonai elhárításban. Viszont tény, hogy az év eleje óta tartó aszály miatt is egyre gyakrabban akadozik az áramellátás, amely a mindennapi életen kívül már az ipari termelést is akadályozza, akárcsak Kubában.
Chávez 2005 decemberében még kényelmesen nyert, mert többek között látható vezető híján ellenzéke a tartózkodásra szólította híveit. A 75 százalékos távolmaradás ellenére csődöt mondott a taktika, mert a baloldali kormánykoalíció három pártja élt a lehetőséggel és osztozott a 165 mandátumon. Chávez lendülete azonban megtört 2007 végére, mert nem sikerült a kettős terv. Bár másodszor is kényelmes többséggel újraválasztották, de a hivatalos adatok szerint nagyon szoros versenyben alulmaradt az új alkotmányról tartott népszavazáson, amely többek között korlátlan újraválasztásáról is döntött volna. Ezért ismét óriási a vasárnapi választás tétje. Ha az ellenzék 56 mandátumot szerez, az alkotmány értelmében megakadályozhatja, hogy Chávez átfogó törvényeket fogadtasson el. Sőt, amennyiben 67 képviselői helyhez jutnak, akkor rendeleteket sem hozhat a parlament beleegyezése nélkül.
Chávez ráadásul két hete váratlanul onnan kapott övön aluli ütést, ahonnan a legkevésbé várta. Fidel Castro egy interjúban azt találta mondani egy amerikai folyóiratnak, hogy a kubai modellt már nem érdemes exportálni, mert már náluk se működik. Bár Castro gyorsan helyesbített, de lehet, hogy Chávez számára már későn.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.