Miért Magyarországot pécézik ki?

2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elásta a csatabárdot az Európai Bizottság (EB) és Franciaország. Brüsszel tegnap egyértelművé tette, nem indít Párizs ellen eljárást az illegális cigánytelepeken lakók deportálása miatt. A francia kormány viszont törvényeiben szavatolja a deportált személyek emberi jogait. Egybehangzó uniós értékelés szerint az EB a jog, Franciaország pedig a lényegben aratott győzelmet.
Lapunk – mint arról beszámoltunk – korábban azt kérdezte Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és beilleszkedésért felelős biztostól, hogy mint a cseh biztos utódja, miért nem ítéli el a francia cigányok elleni jogellenes fellépést. Emlékezetes, Spidla minden bizonyítékot nélkülöző nyilatkozatában 2009 márciusában „mély aggodalmának” adott hangot, amiért szerinte elsősorban Magyarországon „váltak a romák szervezett rasszista erőszak célpontjává”. A szocialista cseh biztos – aki nyilatkozatában a Gyurcsány-kormány romapolitikáját is dicsérte – hivatala akkor kikérte magának lapunk azon egyik kérdését, hogy az Európai Bizottság miért kelt gyűlöletet Magyarország ellen. Andor hivatalának szóvivője most azt a választ adta, hogy a „biztosok együttműködnek a kérdésben, a helyzetet elemzik, de ezt nem a médián keresztül teszik”.
Pár napja ismét Andor szóvivőjéhez fordultunk, s feltettük a kérdést, miért nem emeli fel a szavát a milánói hatósági cigányüldözés ellen. Hozzátettük, a biztos honlapján fő helyen szerepel, hogy elkötelezett „minden roma egyenlőségéért, gazdasági és szociális lehetőségeiért küzdeni”. A szóvivő ezúttal azt felelte, hogy Viviane Reding igazságügyért, alapjogokért és állampolgárságért felelős uniós biztos feladatkörébe tartozik a „diszkrimináció elleni törvények”, mint ahogyan ez a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és egyenlő lehetőségekért felelős Spidla hatáskörébe tartozott.
Viviane Reding szóvivője kérdésünkre adott szóbeli válaszában azt mondta, a biztos asszony – az EB alelnöke – csak akkor tiltakozik, ha egy tagországban olyan diszkrimináció történik, amely uniós jogszabályt sért. Válaszában hozzátette, nem áll módjában foglalkozni azzal, hogy Spidla volt biztos akkor miért ítélte el Magyarországot, ahol ez nem történt meg. Arra a felvetésünkre, hogy válasza nem segíti elő olvasóinkban az unió Magyarországon amúgy se nagy tekintélyének emelését, Michael Newman szóvivő nem kívánt reagálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.