Nagydíjas kiadvány az erdélyi várakról

2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Tibor és Karczag Ákos Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei című kötete a szó szoros értelmében illusztrálja azt a tételt, hogy minden könyvnek megvan a maga regénye. E küllemében, terjedelmében is rendkívüli alkotást a két történettudós író maga írta, maga fényképezte eredeti helyszíneken, s maguk gyűjtötték össze a hiteles térképeket is szorgos levéltári kutatással. Könyvük tartalmáról és az elkészítés nem kevésbé lebilincselő históriájáról a kötet két szerkesztője, Madarász Imre irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem professzora, Dénes József régész és maguk a szerzők számoltak be Pest belvárosának szívében, a Molnár utcai Erdélyi Magyarok Egyesületében saját felvételeikkel illusztrált előadáson.
Hatalmas vállalkozás az, amelybe a könyv létrehozói fogtak, hiszen a magyarországi várak történetét nemcsak a XVI–XVII. századi háborús pusztítások, a levéltári források hiánya, de az utóbbi évszázadok közönye, olykor pedig szándékos rongálásai miatt is igen nehéz áttekinteni. Ezért külön is üdvözlendő a vállalkozás. A 758 oldalas könyvet, amely elnyerte az idei Szép magyar könyv nagydíját és a köztársasági elnök különdíját, a Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió adta ki. A mű a teljesség igényével mutatja be a történelmi Erdély, Partium, Székelyföld, Bánság várainak, várkastélyainak, városfalainak, templomvárainak, barlangvárainak, sáncainak, erődítményeinek történetét a honfoglalástól a XIX. század végéig, lexikon formájában, szócikkekbe rendezve. Az írásművek az irodalomtörténész Madarász Imre véleményét idézve felérnek több szellemi kalandregény fordulatosságával, ugyanakkor megfelelnek a legmagasabb szintű tudományosság igényeinek is. A két szerzőt a legnagyobb elismerés illeti meg, hiszen egyformán bejáratosak a könyvtárak, levéltárak hű termeibe és a régi idők emlékeit megidéző vadregényes erdélyi várak rejtelmeibe. A vetített képes előadások is igazolják, hogy a két történész végigjárta a várakat Almakeréktől Zálnokig, a templomvárakat Alcinától Zaboláig, s az olvasókat is elvezéreli olyan régmúlt dicsőségről regélő helyekre, mint Vajdahunyad büszke vára, Csicsóújfalu és Csák. Nyaktörő utaktól sem riadtak vissza, hajszál híján megmarták őket a megzavart viperák, s veszélyes medvék elől is el kellett egyszer menekülniük.
Karczag Ákos és Szabó Tibor eközben folyamatosan szerkesztették a Várak, kastélyok, templomok című történelmi és örökségturisztikai folyóiratot, amelynek internetes változata, a www.varak.hu a világ legnagyobb, várakat bemutató elektronikus adatbázisa. A két szerző tíz évig dolgozott a köteten, amelyet egy sorozat első részének szánnak, már elkezdték a Felvidék feldolgozását. Tervük, hogy a trianoni országcsonkítás előtti Magyarország teljes vártérképét fölrajzolják, hogy legalább a szellem birodalmában egyesüljön az, ami mindig is összetartozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.