Nincs szükségük licencvizsgára az ápolóknak

Januártól sem lesz szükség licencvizsgára ahhoz, hogy az ápolók intravénás injekciót adhassanak, infúziót vagy katétert köthessenek be. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ugyanis hatályon kívül helyezi azokat a rendeleteket, amelyek e tevékenységeket egy külön vizsgához kötötték volna.

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondot okozott a szabályozás már az előző kormányzati ciklus idején is. Miközben az egyik jogszabály ugyanis előírta: bizonyos feladatokat – például az intravénás injekció beadását, az infúzió- vagy a katéterbekötést – csak licencvizsga birtokában végezhetnék az ápolók, ilyen vizsgát akkor még nem lehetett tenni, mert a szükséges jogszabály nem készült el időre. Ezért Székely Tamás korábbi szocialista egészségügyi miniszter elhalasztotta a rendelet hatálybalépését, így csak 2011 januárjától lett volna szükség licencvizsgára az említett tevékenységek ellátásához.
A napokban meg is kezdődnének azok a továbbképzések, amelyek végén az egészségügyi szakdolgozók megszerezhetnék a licencvizsgát. A képzésekre a napokban lehetne jelentkezni, csakhogy feltétel az érvényes működési engedély. Márpedig az erről szóló igazolást ezernyi ápolónak nem tudta időben kiadni az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal. A működési engedélyeket ötévente kell megújítani, ehhez az érintetteknek továbbképzéseken, tanfolyamokon kell összegyűjteniük a meghatározott pontszámot. Egyes tanfolyamoknak azonban – noha azok rég véget értek – még mindig nem határozták meg hivatalosan a pontértékét, így nem is tudják azokat beszámítani. Többek között emiatt kérték a szakmai szervezetek a rendeletek hatályon kívül helyezését. Úgy tudjuk, a döntés előkészítése megkezdődött a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkárságán. Az új szabályozás megszületéséig az a korábbi rendszer lép hatályba, amelyben a szóban forgó feladatokat az orvos írásos utasítása alapján végezhetik az érintettek.
Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület vezetője is ezt a döntést várta. Mint azt lapunknak elmondta: a területet egyeztetések után újra kell szabályozni. Meg kell szüntetni a joghézagos helyzetet, s világossá kell tenni, hogy adott végzettséggel milyen feladatok végezhetők az egészségügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.