Orvosképzés aggasztó hiányossággal

Úgy végzi el a fiatal orvosok fele az egyetemet, hogy a képzés alatt egyszer sem ad be intravénás injekciót – derül ki az államvizsgázók körében végzett felmérésből. Azaz gondok vannak a gyakorlati képzéssel.

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Rezidensszövetség 470 államvizsgázó körében végzett felmérést. A lapunk birtokába került adatokat eljuttatták a négy hazai orvosi egyetemnek, illetve az egészségügyért és az oktatásért felelős tárcának. Az eredményről már az egészségügyi államtitkárság vezetői is említést tettek konferenciákon. Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke elmondta: nem arról van szó, hogy a végzősök fele az egyetemi évei alatt egyszer sem adott be vénás injekciót, de az igaz, hogy erre a hivatalos orvosképzés alatt nem volt módja.
*

Az érintettek 35 százaléka maga kereste meg a lehetőséget arra, hogy a gyakorlatban is elsajátítsa például az injekciózás technikáját. Voltak, akik nyaranként ápolóként helyezkedtek el valamelyik kórházban, vérvételi ambulancián vagy a mentőszolgálatnál vállaltak munkát, hogy mihamarabb részeseivé váljanak az egészségügyi ellátórendszernek.
Ezeken a helyeken az idősebb kollégáktól tanulhattak. Azok, akik nem oldották meg maguknak a gyakorlást, nagy valószínűséggel nem akarnak gyakorló orvosként dolgozni, inkább a tudományos pályára készülnek már az egyetemi éveik alatt is. Papp Magor szerint azonban a felmérés eredménye mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy nincs minden rendben a gyakorlati orvosképzéssel Magyarországon. Ugyanakkor az elméleti képzést az érintettek is jónak találták – említette meg.
Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka a gyakorlati képzés hiányosságainak, a rezidensszövetség elnöke úgy felelt: ebben sok minden közrejátszik. Az egyik, hogy mára igen nagy létszámúvá váltak a felsőoktatási intézményekben az évfolyamok, amelyekhez nincs elegendő számú oktatógárda. A másik ok, hogy a fokozódó orvoshiány miatt az oktatást végző kollégák is egyre leterheltebbek, nem tudnak elegendő időt szánni a medikusokra, mert összeomlana az aznapi betegellátás. Általános jelenség továbbá, hogy egyre több új információt, tudományos eredményt kell elsajátítani az elméleti képzés alatt, ami elveszi az időt a gyakorlattól.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkársága azt közölte: a magyarországi orvosi egyetemek elméleti képzése kiemelkedően magas színvonalú, ám a gyakorlati képzés terén valóban vannak hiányosságaink. A gyakorlati képzések kapcsán azonban azt is hangsúlyozni kell, hogy etikai, jogi és humánus szempontokból nem embereken gyakorolnak a hallgatók manuális feladatokat, hanem úgynevezett Skill laboratóriumokban, szimulátorokon. Mindazonáltal a szigorló év alatt vagy a nyári gyakorlatok idején gyakorlati feladatokat is el kell végezniük a hallgatóknak – így többek között a vénás injekció beadását is. Az oktatásért felelős államtitkárság tervezi a közeljövőben az orvosi egyetemek gyakorlati képzésének fejlesztését – tették hozzá.
– Messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni a felmérés eredményéből, bár az tény, hogy hosszú évek óta napirenden van a gyakorlati képzés átalakítása – vélekedett Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója, aki szerint sokkal több orvos kellene az egyetemekre ahhoz, hogy javuljon az oktatás, s közben a betegellátás se sérüljön. Mint mondta: a 400 fős évfolyamokon nincs mód arra, hogy mindenki mindenféle tevékenységet végezzen, de aki fontosnak tartja, megtalálja a lehetőséget az intravénás injekció beadásának gyakorlására is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.