Patthelyzet Franciaországban

Sem a kormány, sem a tüntető tömeg nem hátrál meg Franciaországban, így elhúzódó zavargásokra lehet számítani a nyugdíjreform-tervezet miatt. A szakértő szerint a franciák sem mehetnek Európa ellenében, bár komoly tapasztalatokkal bírnak a politika nyomás alá helyezésében.

2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumi roham. A francia benzinkutak ellátási problémái miatt aki teheti, külföldre utazik tankolni. A belga benzinkutak egyes esetekben hetven százalékkal több üzemanyagot adtak el, mint egy szokásos napon. Az ország töltőállomásai azt jelezték, hogy a franciák rohamát még sokáig bírják, nincsenek fennakadások az ellátásban. Néhány nappal korábban pedig otthon is szükség volt a benzinre, mivel a belga vasutasok sztrájkoltak munkakörülményeik miatt. (MN)


Egyre erőszakosabbak és kiterjedtebbek Franciaországban a nyugdíjreform-tervezet elleni tüntetések, az ország működése pedig több helyen akadozik. A tüntetők eltorlaszolták Franciaország egyik legforgalmasabb repülőtere, a marseille-i légikikötő bejáratát, a blokádot rohamrendőrséggel oszlatták fel. A tüntetők azt mondták, amíg a kormány nem visszakozik, s „nem tiszteli a francia embereket”, folytatják akcióikat. Az országba készülők közül sokan lemondták látogatásukat, mint például Lady Gaga énekesnő is, aki párizsi koncertjét elhalasztotta. Lyonban, Franciaország második legnagyobb városában felfüggesztették a tömegközlekedést üzemanyaghiány miatt, az utcákon folyamatosak a zavargások. A tiltakozásokat szervező szakszervezetek elhatárolódtak az erőszakos rendzavaróktól, akik Nanterre-ben is összecsaptak a rendőrökkel.
A francia elnök „botrányosnak” nevezte a nyugdíjreform elleni diáktüntetéseken történt öszszecsapásokat, valamint azzal vádolta meg az olajfinomítókat és az olajtárolókat blokád alatt tartó sztrájkolókat, hogy túszul ejtették az országot. Az MTI által idézett Nicolas Sarkozy hozzátette: „Képtelenség, hogy mi vagyunk a világon az egyetlen ország, ahol, amikor elindul egy reform, a kisebbség akadályozza a többieket. Ez lehetetlenség, nem ez a demokrácia!” Az ország mind a 12 olajfinomítójában folytatódott tegnap a munkabeszüntetés. A rendőrség szerda óta több olajtározót felszabadított a benzinellátás javítására, de a benzinkutak mintegy negyedében továbbra sincs üzemanyag.
Gazdag Ferenc egyetemi tanár a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában rámutatott: bár a franciáknak nagy tapasztalatuk van arra nézve, hogy közvetlenül nyomást gyakoroljanak a politikai életre, Franciaország nem mehet szemben Európával. Mint mondta, Franciaországban a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár Európában, a kormánynak pedig szükséges bizonyos lépéseket megtennie, ha csökkenteni akarja a nagyon magas, nyolcszázalékos költségvetési hiányt. A szakértő szerint akárhogy is végződik a szembenállás, a nyugdíjak ügyével a francia kormánynak feltétlenül foglalkoznia kell.
A szenátusi szavazást a nyugdíjreformról lapzártánk után tartották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.