Pénzeső a volt biztosokra Brüsszelből

Hétpecsétes uniós titok Kovács László volt EU-biztos, jelenleg MSZP-alelnök brüsszeli apanázsa – ez derült ki a Európai Bizottság lapunknak küldött válaszából. A Financial Times Deutschland című német lap annyit kiderített, hogy Charlie McCreevy korábbi, ír nemzetiségű belső piaci biztos 11 ezer eurós bánatpénzt kap az EU-tól.

2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Financial Times Deutschland (FTD) múlt csütörtöki cikkében tárta fel azt a visszás helyzetet, hogy miközben volt uniós biztosok havi tízezer eurón fölüli összeget is kapnak azért, hogy könnyebben munkát találjanak „függetlenségüket megtartva”, ne kelljen az első állásajánlatot elfogadniuk, addig közülük nem egy ennél jóval nagyobb fizetéssel már munkába is állt. Az FTD Charlie McCreevy, a korábbi, ír nemzetiségű belső piaci biztos példáját említi, aki miközben 11 ezer eurós bánatpénzt kap az EU-tól, a Ryanair légitársaság felügyelőbizottsági tagja súlyos pénzért. De hasonló cipőben jár Joe Borg, a korábbi máltai biztos is. Az exbiztosok három évig kaphatnak „kártalanítási” fizetést. Egy biztos – aki nem az Európai Bizottság elnöke vagy alelnöke – hivatalában havi húszezernél is több bért kap, amire még lakás-, háztámogatás és reprezentatív kiadások is rakódnak.
A botrány kirobbanását követően az Európai Bizottság (EB) nyilvánossá tette azon volt biztosok listáját, akik még mindig húznak „kárpótlást” a bizottságtól. A listán Kovács László (képünkön) is szerepel, de nincs rajta a svéd Margot Wallström volt kommunikációs biztos, EB-alelnök, a német Günter Verheugen volt ipari biztos és az osztrák Benita Ferrero-Waldner korábbi kereskedelmi biztos. A volt szocialista országokból jött valamennyi biztos szerepel a listán, mint Dalia Grybauskaité, aki jelenleg Litvánia elnöke. De rajta van a román Leonard Orban, a soknyelvűségért felelős volt biztos, valamint a bolgár Meglena Kuneva, aki Barroso bizottsági elnöknek szintén az első csapatában szolgált. Az EB magatartási kódexe szerint egy volt biztos legalább egy évig nem vállalhat olyan munkát, amely kapcsolatban áll volt biztosi munkakörével.
A bizottságot visszatérően számos bírálat éri a fenti gyakorlata miatt. Kritikusai nem értik, hogy akkor, amikor ötszázmillió európainak nadrágszíjhúzást javasolnak, miért kell ilyen komoly összegeket kifizetni adófizetői pénzből, hiszen a biztosok távozásukat követően jellemzően nem a munkanélküliek táborát duzzasztják.
A bizottságtól megkérdeztük, hogy mennyi pénzt kap Kovács László. Azt a „választ” kaptuk, hogy nem áll módjukban megmondani. Válaszunkban azt írtuk, lapunk olvasói feltehetőleg úgy érzik majd, az unió hallgatása nem áll összhangban azzal, hogy a tagországokban átláthatóságot sürget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.