Rasmussen vázolta az új koncepciót

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár tegnap az észak-atlanti szervezet brüsszeli központjában bemutatta a szövetség új stratégiai koncepciójának körvonalait, és azt kérte, hogy ez szolgálja a globális biztonság jövőbeli alapját, valamint új partnereknek nevezve őket, kinyújtotta kezét Kína és India felé.

2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt a pillanat, mondta, hogy megteremtsük a NATO harmadik változatát, amely követi a hidegháborús első változatot, majd a második változatot, amit a berlini fal leomlása után a balkáni és afganisztáni katonai beavatkozás jellemzett. Hozzátette, most már új partnerekkel kell rendszeresen párbeszédet folytatni, mint Kínával és Indiával. Rasmussen javasolta, hogy a NATO fejlessze ki kisméretű, de „polgári jellegű” képességét, amivel hatékonyabbá tudná tenni válságkezelési rendszerét. Ugyanakkor folytatnia kell az átalakulást a nemzetközi terrorizmus fenyegetésének szem előtt tartásával. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a katonai szervezetnek korszerűsítenie kell önmagát, beleértve elrettentési képességét. Rasmussen kicsinek ítélte meg annak az eshetőségét, hogy nagymérvű katonai támadás érné a NATO-t, amely a jövőben sokkal inkább számíthat „alig látható”, de a jól látható támadásnál semmivel sem kevésbé veszélyes támadásra.
Ezzel kapcsolatban említette a nemzetközi terrorizmust, a ballisztikus rakéták terjedését, az informatikai és a kereskedelmi vonalak elleni támadásokat, mint ami érheti a Hormuzi-szoroson áthaladó kőolaj-szállítási vonalakat.
A nukleáris fegyverekre térve, Rasmussen kifejtette, a szövetségesek megtalálják a „kellő egyensúlyt” Barack Obama amerikai elnök által javasolt atommentes világ és annak szükségessége között, hogy az atomarzenál megmaradjon addig, ameddig a világban még lesznek atomfegyverek. A NATO-nak szintén kötelessége, tette hozzá, hogy ne feledje el azokat a tanulságokat, „amelyeket igen nagy áron vontunk le Afganisztánban”. Attól pedig nyomatékosan óvta a tagországokat, hogy a ma szükséges gazdasági szigor jegyében se hajtsanak végre súlyos kiadáscsökkentést a katonai fejlesztés terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.