Szaúdi ENSZ-támogatás

Szaúd-Arábia szerint Magyarország komoly szerepet játszhat a közel-keleti konfliktus megoldásában – nyilatkozta lapunknak Nabil Halef Asur. A sivatagi királyság magyarországi nagykövete rámutatott, hazája új fejezetet nyitna a kétoldalú kapcsolatokban, az erről szóló megállapodást a napokban alá is írják Budapesten.

2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új kezdetet jelent a szaúdi külügyi államminiszter közelgő magyarországi látogatása Rijád felől?
– Egyértelműen, most egyfajta hídépítésbe kezdünk. Nyilvánvalóan azt szeretnénk, ha Magyarország és Szaúd-Arábia között javulnának a kapcsolatok, és látunk sok olyan területet, ahol előreléphetünk. Nizar bin Obeid Madani látogatása során aláírnak egy olyan megállapodást, amely az összes, később várható szerződés keretéül szolgál majd. Egy másik megállapodást is aláírnak majd, amely koordinálja a külpolitikai együttműködésünket, így például az ENSZ-ben vagy más nemzetközi szervezetekben támogathatjuk egymás kezdeményezéseit. Szaúd-Arábia számára az is támogatható, hogy Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja legyen.
– Mely területeken javíthatók a magyar–szaúdi kapcsolatok?
– Magyarország mint EU-tagország számos területen segíthet. Kiemelném a magyar mezőgazdaságot, az ott használatos öntözési módszereket, a napenergia hasznosítását. Nos, Szaúd-Arábiában van napsütés elég, ahogy sivatag is. A magyar technológiát szívesen átvennénk. Mi ugyanakkor nagyon erősek vagyunk a petrokémiai iparágban, amely Magyarországon nem különösebben fejlett. Tervezünk befektetéseket, ahogy azt is szeretnénk, ha magyar üzletemberek lehetőséget látnának Szaúd-Arábiában. Ma is vannak magyar elektronikai cégek nálunk. A közeljövőben tervezzük a szaúdi kereskedelmi miniszter látogatását Magyarországon egy nagy üzletember-delegáció élén, hogy elkezdődhessen az együttműködés.
– Miért most döntöttek a kapcsolatok megerősítésében, amikor az elmúlt majdnem egy évtizedben nagyon alacsony szintű volt a viszony?
– Bár Szaúd-Arábia nem kormányokkal foglalkozik, hanem nemzetekkel, mégis a kormányokkal kell tárgyalnunk, mint a nemzetek képviselőivel. Meglehetősen jó kapcsolatot ápolunk a jelenlegi kabinettel, ismerjük a miniszterelnököt, aki korábban meglátogatta Szaúd-Arábiát, ahogy több miniszterrel is jó a viszonyunk. Ez megkönnyíti az együttműködést, de természetesen nem ez képezi a dolgok alapját, nincs kifogásunk egyetlen kormánnyal szemben sem.
– Hasonló terveik vannak a környező országokkal kapcsolatban is?
– Magyarországon már mintegy tíz éve van nagykövetünk, a többi térségbeli országban kicsit rövidebb ideje ápolunk magas szintű viszonyt. Nem felejthetjük el azonban, hogy Magyarország jövő január elsejétől az Európai Unió soros elnöke lesz, ez pedig hatalmas lehetőséget jelent. A mindenki számára előnyös arab béketerv – amelyet a szaúdi uralkodó jelentett be 2002-ben – Izrael és a palesztinok viszályának véget vethet, ezért is szorgalmazzuk azt, hogy a magyar kormány is vegye figyelembe. Budapest jó barátja az araboknak, miközben szívélyes viszonyt ápol az izraeliekkel is. Hisszük, hogy Magyarország komoly szerepet játszhat a konfliktus megoldásában.
– Milyen módon tudják támogatni a különböző országokat?
– Számos pénzalapunk van, amelyek a partnerek segítését szolgálják. Csak Afrikában huszonhárom szegény országnak adunk anyagi támogatást a Szaúdi Fejlesztési Alapon keresztül, különösen az oktatást és az egészségügyet szem előtt tartva. Nyolc-tíz éven át a támogatás ingyenes, majd később is csak a tőkét kérjük vissza. Ezért nem kell az országoknak a Nemzetközi Valutaalappal vagy a Világbankkal tárgyalniuk, amelyek kiszívják a vérét, és egy hosszú, feltételeket tartalmazó listát adnak a támogatás mellé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.