Tartja vádjait Dunja Mijatovics médiabiztos

2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Soros-féle Közép-európai Egyetem és a Google budapesti, internetszabadságról szóló konferenciáján részt vett Dunja Mijatovics (képünkön), az 56 tagot számláló EBESZ, a bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiabiztosa szerint az új magyar médiatörvény teljhatalmú rendszerre jellemző, ahol a kormány korlátozza a szólásszabadságot.
Az csupán a véletlennek tudható be, hogy miután Haraszti Miklós, Mijatovics elődje a Klubrádióban többször is a kazah médiatörvénnyel hasonlította össze a részben elfogadott magyar médiatörvényt, az EBESZ médiaszakértőjének, Karol Jakubowicznak szintén Kazahsztán jutott az eszébe a magyar médiatörvényről.
Az EBESZ a magyarországi választásokat követő hirtelen aktivitása olyan paszszív korszakát zárja le, amikor a világ legnagyobb biztonsági szervezetét nem zavarta, hogy nálunk újságírókat és fotósokat vernek rendőrök, államilag segédkeznek abban, hogy kábítószert csempésszenek Hír TV-s újságírók kocsijába, és hogy olyan terrort gyakorol az állam, amely eredményeként a közszolgálati rádió udvarán a rendőrök által összevert emberekről e rádióban egy szó nem hangozhatott el, és a rettegésben élő újságírók minderről kollégáiknak sem mertek minderről számot adni. Mint Kazahsztánban, mondta tegnap lapunknak egy neve mellőzését kérő rádiós.
Mijatovics asszonyt arról kérdeztük, nem korai-e már most vészharangot kongatni. A Népszabadság által „őrkutyának” nevezett sajtófelelős azt mondta, szervezetének ez kötelessége. Arra a kérdésre, hogy ha Magyarországnak mint az EBESZ „klubtagjának” be kell tartania a tagsági szabályokat, nem kellene-e hasonló figyelmeztetésben részesíteni például Fehéroroszországot, Kirgizisztánt és Üzbegisztánt, az EBESZ őrkutyája azt felelte, „Valamennyi nyilatkozatunk megtalálható a www.osce/ fom honlapon.” A honlapot ellenőriztük a helyes internetes címen (www.osce.org/ fom), de ott a magyarországihoz hasonló vészjelzéseket nem találtunk, ami nyilván a mi hibánk.
Dunja Mijatovics arra a kérdésünkre, hogy nem kellene-e vigyáznia a túlzó kifejezéseivel, amikor azt állítja, a részben elfogadott médiatörvénnyel a kormány teljes hatalmat gyakorolna a média és az internet fölött, hiszen akkor miként jellemzi a zimbabwei, kubai és észak-koreai sajtóellenőrzés helyzetét, azt válaszolta, a magyar kormányt nem vigasztalhatja, ha „a világon vannak helyek, ahol a médiaszabadság helyzete rosszabb”.
Érdeklődtünk hazánk bécsi EBESZ-missziójánál is – ahol a nagykövet éppen szabadságát tölti –, úgy gondolják, vonatkozik-e rájuk az új külügyi utasítás, amely szerint a Magyarországgal kapcsolatos valótlanságokat helyre kell igazítani? Az EBESZ által korábban Martonyi Jánosnak címzett levélre „adandó kormányzati válasz elkészítése folyamatban van” – tájékoztattak bennünket a missziónál.

Új fórum. A közszolgálati médiumokban működő szakszervezetek többségének kezdeményezésére megalakult a Közmédiumok Szakszervezeteinek Fóruma , amely segíti az ezen a területen dolgozók hatékony, összefogott érdekvédelmét, alkalmazkodva a várható változásokhoz. (OS)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.