Teheráni offenzíva

2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mahmúd Ahmadinezsád rocksztároknak kijáró fogadtatást kapott Libanonban, pedig semmi különöset nem tett. Az integető-sikítozó csoport tagjait viszont a Hezbollah irányította a helyszínre, hiszen Irán számára Libanon – elsősorban annak déli része – bizony „közel-külföld”. Nem is véletlen, hogy az iráni elnök még a síita gerillacsoport vezetőjével is találkozik látogatása során.
Izrael külügyminisztériuma – ahogy lenni szokott – azonnal provokatív lépésnek nevezte az iráni elnök látogatását, Ahmadinezsád pedig – ahogy lenni szokott – a cionista ellenség szétzúzására szólított fel. Ez a térség mindennapjaihoz tartozik, semmi újdonságot nem lehet felfedezni a szavakban. Libanon ugyan független állam, de az iráni elnök látogatása bizonyos szempontból valóban provokatív. Teherán fizette ugyanis a 2006-os izraeli–libanoni háború utáni újjáépítés számláját, a pénzt pedig a Hezbollah osztotta szét az arra érdemeseknek. A másik oldalról viszont az Egyesült Államok ad hatalmas összegeket a libanoni hadsereg fejlesztésére, amely így az egész ország rendjét biztosítani tudja, kimondva-kimondatlanul versenyre kelve a Hezbollahhal. A libanoni elnök azonban pontosan tudja, hogy Dél-Libanont bolygatni nem érdemes, így inkább elfogadja, hogy parányi államának kicsinyke szelete csak névleg az övé, mosolygós vendége kicsit több, mint látogató.
Ahmadinezsád – miként az iszlám köztársaság általában – csakis előretekint, soha nem hátrálna meg. A nukleáris programjukat érintő külföldi kritikák legfeljebb dacot gerjesztenek Irán vezetésében, így egy ilyen látogatással be tudják mutatni, mennyire befolyásos is a perzsa állam. Mivel Izrael a napokban épp nem Iránnal foglalkozik, hanem saját belső problémáival, Teherán addig ütheti a vasat, amíg az meleg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.