Titkos a NATO-koncepció

Tizenegy év óta először ültek össze együtt a NATO-tagországok védelmi és külügyminiszterei azzal a céllal, hogy előkészítsék a november 19–20-i lisszaboni NATO-csúcstalálkozót, ahol minden bizonnyal elfogadják a katonai szövetség most még szigorúan titkos stratégiai koncepcióját, amely az észak-atlanti szervezet egy évtizedre követendő útját jelöli ki.

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28 tagország miniszteri tanácskozásának megnyitóján Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kiemelte, a szövetség változatlanul alapvető feladata kilencszázmillió polgárának védelme külső támadástól. A Brüsszelben tegnap terítékre kerülő egyik központi téma a NATO rakétavédelmi rendszerének kiépítése volt, hogy Európát megvédjék egy rakétatámadás fenyegetésétől. Rasmussen szerint e fenyegetés egyértelmű. Hangsúlyozta, a rendszer nem kerül sokba. Hervé Morin francia védelmi miniszter ezzel szemben a párizsi kormány tartózkodó álláspontját fejtette ki, és nyomatékosította azt, hogy e témában párbeszédre van szükség Moszkvával. Ugyanakkor kijelentette, kormánya nem akadályozná meg az ilyen rendszer kiépítésére vonatkozó lisszaboni döntést.
A tanácskozás másik fontos napirendi pontja a szervezet parancsnoki struktúrájának reformja volt azzal a céllal, hogy kevesebb infrastruktúrával, soványabb és hatékonyabb parancsnokságokkal és nagyobb létszámú katonasággal a katonai kiadásoknak nagyobb értékük legyen. Az amerikai delegáció tagjai attól tartottak, hogy egyes tagországok takarékossági okokból csökkentik katonai költségvetésüket. A konferencián egyetértés alakult ki abban, hogy a NATO elősegítse a tálibok és az afgán kormány közötti párbeszédet.
A tanácskozás szünetében Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján Martonyi hangsúlyozta, a NATO erősíteni kívánja a nyilvánosságra nyitott diplomáciáját. Lapunk azon kérdésére, hogy szerinte nincs-e jelentős különbség a NATO-tagországok és a nyilvánosság között az iráni rakétafenyegetés valóságát illetően, a külügyminiszter határozott nemmel felelt, és hangsúlyozta, hogy a rakétavédelmi rendszer általános védelmet nyújt idegen országok vagy terroristák támadásaival szemben. Hende Csaba honvédelmi miniszter – aki kiemelte Magyarország fokozottabb hozzájárulását a szövetséghez az új kormány megalakulása óta – irreálisnak nevezte azt a feltételezésünket, hogy a NATO egy későbbi időpontban Pakisztánban is hadat viselne a tálibok ellen magyar katonák részvételével, mert – mint mondta – az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők, az ISAF létrehozásáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntött.
Az utóbbi hetekben Pakisztán többször tiltakozott, amiért
NATO-helikopterek halálos támadásokat hajtottak végre pakisztáni területen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.