Tönkremegy a mentők új ruhája

<p>Sok esetben máris tönkrement a mentők alig néhány hónapja kapott munkaruhája, pedig azt hat évig kellene használniuk. A dolgozók állítják: a ruhák mentés közben használhatatlanok, beleizzadnak, ráadásul gyenge minőségűek. Hiába van rajtuk gyakran erős szennyeződés – például vér –, a tájékoztató szerint csak 40 fokon moshatók, s mindössze 26-szor.</p>

2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnal tönkrement a cipzár, azóta nem lehet felhúzni. Kiszakadt a zsebe, ha valamit beletennék, az a kabát belsejében landolna. A második mosás után leesett róla a felirat és levált a fényvisszaverő jelzés – ez történt több, alig néhány hónapja átvett munkaruhával. Állításuk alátámasztásaként a Magyar Nemzetnek nyilatkozó mentők meg is mutatták lapunk munkatársának a szóban forgó ruhadarabokat. Nevük közléséhez nem járultak hozzá, mert – mint mondták – féltik munkahelyüket, az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) ugyanis engedély nélkül nem nyilatkozhatnak.
A kabáton lévő címke szerint a termék csak 40 fokon mosható.
– Ha civilként esős időben sáros lesz a farmerom szára, azt sem 40, hanem 60 fokon mosom. Hogyan lehetne kímélőprogrammal tisztítani a vérrel, testváladékkal, hányadékkal szennyeződött munkaruhát? – háborgott az egyik mentőápoló. Hozzátette: előfordul az is, hogy mentés közben olajos vagy rozsdás lesz a ruházatuk.
Ráadásul – teszi hozzá egy kollégája – azt a tájékoztatást kapták a ruha átvételekor, hogy mindössze 26-szor lehet kimosni, egyébként elveszíti a tartását és a vízhatlanságot biztosító impregnált rétegét.
*
– Kiszámoltuk, hogy eszerint a hat évre kapott ruhát csak háromhavonta lehetne kimosni – mondja az elképesztő adatot. – A nadrágba beleizzadunk, a lábunkhoz tapad, akadályoz a mozgásban. A téli nadrág olyan vastag, hogy megmászhatnánk benne az Everestet – fogalmaz viccesen. – Képzelje el, milyen benne eltölteni egy órát a fűtött lakásban, majd izzadságban tocsogva kimenni a hideg utcára! – sorolják a problémákat. – A nyári nadrágban is izzadunk, ráragad a combunkra, akadályoz a mozgásban. A kabát bélése – noha polárnak mondták – silány. Csak egy baseballsapkát kaptunk, ezt kellene hordanunk télen is.
– A bakancsot csak hegesztőbakancsnak nevezzük egymás között. Én nem is hordom, mert nem lehet benne vezetni, olyan kemény és vastag a talpa – mondja egy gépkocsivezető. A lapunknak nyilatkozó mentők között akad, akinek 2006-ban már új munkaruha járt volna – a régi „kihordási” ideje ugyanis akkor járt le, ám csak nemrég, néhány hónapja kapott újat. A köztes négy évben a nettó 84 ezer forintos fizetéséből vásárolt magának felszerelést. Volt, akinek erre nem tellett, ezért farmerben dolgozott. Akad olyan kolléga is, aki még soha nem kapott munkaruhát az OMSZ-nál, pedig évek óta ott dolgozik.
A mentőszolgálat nemrég hivatalba lépett főigazgatója egyébként első intézkedései egyikeként leállította a munkaruha-beszerzést a dolgozók negatív visszajelzései miatt. Mint azt lapunknak adott interjújában kifejtette: módosítják a közbeszerzési kiírást.
A munkaruha-beszerzésre egyébként a Pfizer gyógyszergyár Aegrotus alapítványa adott 180 millió forintot. Ebből a pénzből 2800 dolgozót öltöztetnének fel, egy emberre tehát körülbelül 64 ezer forint jut. Az érintettek aláírtak egy papírt, amikor átvették a ruhákat, amely szerint vissza kell adniuk vagy ki kell fizetniük azokat, ha kilépnek a cégtől.
Az OMSZ-nál nagyon örültek az adománynak, munkaruha-bizottságot alakítottak, amely az európai és hazai szabványok alapján körvonalazta, milyen felszerelésre lenne szükség. Ezt a tervet átadták az Aegrotus alapítványnak, amely a feladat megoldására kivitelezőt szerzett. A HVG már tavaly foglalkozott a témával. Akkor a hetilap azt írta: a kollekció a 64 ezres árral szemben – amenynyibe a kabát, a polárdzseki és a téli nadrág került – a feléből, harmadából is kihozható lett volna európai beszerzésű alapanyagból, a kontinensen megvarratva. Kínában elkészíttetve pedig akár négyezer forintért is beszerezhető lett volna. Az már csak a legkisebb probléma volt, hogy sokan nyáron kapták meg a téli garnitúrát, s télen a nyárit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.