Uniós vészcsengő a gyógyszerek miatt

2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becslések szerint a kórházba került betegek öt százaléka a gyógyszerek nem kívánatos mellékhatása miatt kényszerül kezelésre. A kórházi halálesetek sorában pedig ez az ok az ötödik. A súlyos helyzet enyhítésére az Európai Parlament Strasbourgban olyan tervet fogadott el tegnap, amely segítségével 2012-re összehangolt riasztórendszert építenek ki az unióban.
A tervek szerint országos és európai internetes helyeket hoznak létre, amelyeken a betegek saját nyelvükön tájékozódhatnak a gyógyszerek mellékhatásairól, és adott esetben gazdagíthatják is a gyógyszerre vonatkozó adatbázist azzal, hogy a saját maguk által tapasztalt, nem kívánt hatásokat jelzik. Linda McAvan, az Európai Parlamentben e terv brit jelentéstevője kifejtette, hogy az összegyűjtött adatok segítségével gyorsabban reagálhatnak akkor, ha egy gyógyszer olyan veszélyt jelent, amelyet nem vettek észre a forgalmazás előtt. McAvan szerint 500 millió ember esetében sokkal gyorsabb és könnyebb a nem kívánatos reakció felfedése, mintha minden tagország csak a saját területéről gyűjtene információt. A jelentéstevő felidézte a 2004 márciusában a forgalomból kivont Vioxx gyulladásgátló esetét is, ez az orvosság több ezer szívrohamot okozott. De megemlítette még a hatvanas éveket is, amikor a várandós asszonyoknak felírt Thalidomide alkalmazása miatt maradandó betegségekkel születtek csecsemők. A gyógyszer negatív hatására annak idején csak a kétezredik eset után jöttek rá, napjainkban pedig már néhány eset is elég ahhoz, hogy felfedjék a baj okozóját – tette hozzá McAvan.
Az elfogadott csomagterv szerint az összegyűjtött adatokat az Európai Gyógyszer Hivatalban értékelik, és ott döntenek a vészjelzés leadásáról, tehát a feladat nem azok kezében lesz, akik a gyógyszerek forgalmazásáról döntenek.
Egy francia zöldképviselő örömét fejezte ki, hogy a gyógyszeriparnak nem engedték meg e terület bekebelezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.