Üzenet a forradalom faltalan fogságából

2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első, 1991-es, Magvető kiadós megjelenésének évében A menyasszony vetkőztetése című, költőien erotikus, esszéisztikus, belső monológokkal dúsított Kárpáti Kamil-regényt akkori szerkesztője az év könyvének nevezte. E gazdag, önéletrajzi ihletésű műben a letagadhatatlanul költő-prózaíró lenyűgöző szintézist teremtett szülőhelye, Pesterzsébet, valamint Itália, Recsk, Kistarcsa, Vác emlékképeiből és az 1956-os forradalom és szabadságharc megidézéséből. A művet néhány elragadtatott kritikától eltekintve dermedt (agyon)hallgatás övezte. A napokban, a forradalom évfordulójára időzítve jelentette meg a második kiadását a Stádium Kiadó.
A regényből egy sokat szenvedett humanista művész életútja tárul elénk.
Kárpáti Kamil író, költő 1929. május 4-én született, 1949-ben tartóztatta le az ÁVO. 1956-ig Recsken, Kistarcsán, Vácott raboskodott megalázó, embertelen körülmények között. Nagy Imre első kormánya idején, a viszonylagos enyhülést kihasználva szerkesztették össze a váci börtönkápolna kertjében a Füveskert-antológiákat Tóth Bálint, Tollas Tibor, Szathmáry György, Béri Géza és 1956 költő mártírja, Gérecz Attila közreműködésével. Mindnyájukat a forradalom szabadította ki, Kárpátit 1956. október 30-án nyomban kinevezték a Politikai Foglyok Szövetsége napilapjának főszerkesztőjévé, de Kádár Jánosék még az első szám megjelenése előtt „taposatták szét az oroszokkal a forradalmat”; „falak nélküli börtönbe” zárta őt a hatalom. Még az első verskötete is jóval az 1963-as amnesztia után, 1966-ban jelent meg. Második könyvét 1971-ben kénytelen magánkiadásban sajtó alá rendezni, ami a Kádár-korszakban önkéntes gettóba záratásnak számított politikai, szakmai értelemben is. A cím ihletője Max Ernst A menyasszony öltöztetése című képe. Az író lidérces álmokkal, képzőművészeti élmények érzékletes leírásával, barokkos gyermekkori emlékekkel fűszerezve írja meg egy velencei–firenzei amatőr színházi körút zaklatott történetét is. A főhős mint antikommunista alkotó, a szabadság apostola nem tehet mást, engedi, hogy a színpad egyik tagja „disszidáljon”, s ennek még a nyolcvanas évek második felében is tragikus következményei vannak. A végkifejletben átéljük azt a különös, borzongató élményt, amikor egy önéletrajzi ihletésű regény írója „megöli” főhősét, azaz elvileg önmagát. Meg kell tennie, hiszen így igazán hiteles az üzenet a falak nélküli börtönből. A visszapillantó szerkezetű, gazdag nyelvezetű, filozofikus remeklés erkölcsi csúcspontján 1956, a magyar nép tiszta forradalma áll. Reméljük, hogy a szintézisregény a rangos életműre is ráirányítja az olvasók és a szakma figyelmét.
(Kárpáti Kamil: A menyaszszony vetkőztetése. Stádium Kiadó, 2010, 407 oldal, 3990 Ft.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.