Átcsúszott a cenzúrán

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig lenne miért utcára menni – összegzi a hazai közállapotokat Gréczy Zsolt a Népszavában –: a demokrácia tönkretételéért, a gazdaság lezúzása miatt, a korlátozott sajtószabadság okán százezrek gondolhatnák úgy, az utcán a helyük.
A vizionált százezrek (valószínűleg Gyurcsány Ferenc fáradt nyugdíjasaira gondol a szerző) azonban nem mentek ki az utcára. Csak az elégedetlenkedők kemény magja gyűlt össze a múlt hét végén egy újlipótvárosi jurtában, ahol a szemlőhegyi proletár vezetésével zászlót bontott az MSZP legújabb platformja, a Demokratikus Koalíció. (A tömörülés első ülésén az ötletgazda exkormányfő, majd Vitányi Iván, illetőleg Horváth Csaba mondott programbeszédet.) A szerzőnek azonban látnivalóan ennyi is elég volt ahhoz, hogy észrevegye a demokrácia tönkretételét és a gazdaság lezúzását bizonyos apró jelekből, s azt aztán „a korlátozott sajtószabadság okán” megírta a Népszavában. A furfangos Gréczy még azt is belecsempészte a cenzúrázott lapba, hogy „Orbán már ott tart, hogy nemzettestvérekről beszél”. A logika itt valószínűleg az, hogy csak egy tönkretett demokráciában lehet nemzettestvérekről beszélni… Természetesen ez is marhaság, mint ahogyan a leleplezőnek szánt cikk mondanivalója. A kákán is csomót keresők szánalmas igyekezete. Már miért ne lehetne kimondani, leírni a szót, hogy nemzettestvérek? Csupán, mert azt mások már más szövegkörnyezetben és rossz értelmezésben használták? Szerintem éppen hogy vissza kell adni a szóösszetétel eredeti, őszinte tartalmát. Rossz, aki rosszra gondol, kolléga.
„A demokrácia tönkretételéről, a gazdaság lezúzásáról” még anynyit: talán tényleg lenne miért utcára menni… Gyülekező az Apró-villánál!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.