Egészségügy: nem lesz bérfelzárkóztatás

Talán a szűkös túléléshez elegendő, de az ellátórendszerben javulás nem várható – így összegezték a jövő évi egészségügyi költségvetés adta lehetőségeket a szakemberek. Abban is mindenki egyetértett, hogy a számok alapján az ágazati dolgozók jövőre sem részesülhetnek majd érdemi bérfelzárkóztatásban.<br />

2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár jobb, mint amire az előzetes hírek alapján számítani lehetett, az egészségügy finanszírozása valójában még a reálértékét sem tudja megtartani jövőre – nyilatkozta lapunknak Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának szakértője. A gyógyító-megelőző kiadások az idei évben – az év végén várható pluszforrással együtt – meghaladják a 785 milliárd forintot. Ez az összeg a jövő évi tervezetben 770 milliárd, amihez egy 15 milliárd forintos tartalékalap társul, amit csak akkor lehet felhasználni, ha a költségvetés szempontjából kedvezően alakulnak a gyógyszerkiadások. Sinkó Eszter szerint ez azt mutatja, hogy a kormány csak a szűkös kereteit tekintve tudott prioritást adni az egészségügynek, valós javulás azonban nem remélhető. Megemlítette: a költségvetés tervezete kismértékű növekményt tartalmaz egyes területeken, például a háziorvosoknál és az otthoni szakellátást végző szolgáltatóknál, ám ez sem jelent reálérték-javulást. Ez csak egy jelzésre elegendő, ami arra utal: a kormány támogatja, hogy akit csak lehet, kórházon kívül kell ellátni. Sinkó Eszter hangsúlyozta: a kórházi szektor átalakítása nem kerülhető meg, de az érdemi változásokhoz forrás is kellene. Kérdés, hogy sikerül-e például uniós forrásból fejlesztési pénzt szereznie az ágazatnak jövőre, amelyből komolyabb intézkedéseket lehetne megtenni.
Minimális forrástöbblettel számol a jövő évi egészségügyi költségvetés, ez azonban legfeljebb a szűkös túléléshez elegendő – jelentette ki lapunk kérdésére Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, korábbi szocialista szakminiszter. Mint mondta: elkerülhetetlenek lesznek a további intézményi szintű megszorítások, mind a bér-, mind a dologi kiadások oldalán. A saját kórházában például már intézkedési tervet is készítettek: körülbelül 200 millió forintot szeretnének éves szinten megtakarítani a béreken. Kisebb elbocsátással számolnak – ez az 1500 dolgozóból körülbelül 50-et érint majd –, nem töltik be a nyugdíjba vonulók pozícióit, vagy az idősebb kollégákat fiatalabbakra cserélik, akiknek alacsonyabb bér adható. Hozzátette: javíthat valamit a helyzeten, hogy a kafetériarendszerben kedvező változások lesznek. A dologi kiadásoknál elsősorban azzal próbálnak spórolni, hogy újratárgyalják az energiaszolgáltatókkal, a mosodával és a veszélyeshulladék-megsemmisítővel kötött szerződéseiket. Rácz Jenő szerint a jövő évi költségvetést látva nincs remény a kórházi adósságállomány felszámolására.
Az alapellátásban mindösszesen 3,4 százalékos forrásbővüléssel – azaz praxisonként átlagosan mintegy havi 40 ezer forinttal – számol a kormány, ami a 3,5 százalékos infláció mellett minimálisan, de csökkenő reálértékű finanszírozás. Azaz a költségvetés béremelésre, személyes jövedelembővítésre várhatóan nem ad lehetőséget a vállalkozó háziorvosoknak – vélekedett Széphalmi Miklós közgazdász, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) főkönyvelője. A szervezet levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a kormánytagokhoz és a képviselőkhöz, amelyben az olvasható: „Sürgősen tárgyalnunk kell, a költségvetés tervezetét látva itt az ideje a nemzeti konzultációnak!” – Az egészségügy kormányprogramban megígért megmentéséről így nem beszélhetünk. Érthetetlen, hogy a korábbi kormányzati ciklusok közös végigküzdése után mégsem született meg az a politikai döntés, amely az ágazat valódi prioritását demonstrálja. Számos alkalommal világossá tettük, milyen beláthatatlan következményekkel jár a jelenlegi helyzet fennmaradása – vélekedett a FAKOOSZ. – A költségvetés-tervezet az alapellátás kiürülését felgyorsíthatja. Fiatal kollégáink nem is akarnak hazánkban pályát kezdeni, de a középgeneráció is döntésre kényszerül a jövőt illetően, hiszen egzisztenciális gondokkal küzd, a nyugdíjaskorban lévők pedig egyszerűen fizikailag nem képesek már többek helyett dolgozni. Nincs újabb négy évünk a várakozásra! – szögezték le.
A költségvetési tervezet szerint viszont érdemi többlethez jut a közegészségügy. Ezen a területen hétszázalékos nominál-, azaz három-négy százalékos reálérték-növekedés várható – derül ki a számokból.
Csalódottságának adott hangot a költségvetés tervezetét látva Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, mert – mint mondta – a számokból úgy tűnik, jövőre sem lesz lehetőség érdemi bérfelzárkóztatásra az ágazatban. Ugyanezt hangsúlyozta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is. Kiemelte: nagyságrendekkel nagyobb invesztícióra lett volna szükség ezen a területen. Hozzátette: az egészségügyi dolgozókat elsősorban az érdekli, hogy mennyi pénz kerül a borítékba. Márpedig ha nem kerül a jelenleginél érzékelhetően több, akkor nem tudja, mi tartja majd itthon az érintetteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.