Előzetes önkritika a főtitkártól

Új stratégiai koncepciót fogad el, értékeli az afganisztáni intervenció menetét, dönt az európai rakétavédelmi rendszerről és saját szervezeti reformjáról a NATO ma kezdődő csúcsértekezlete Lisszabonban. Az üzenet: az alapfeladat ellátását is biztosítani kell a kohézió fenntartása érdekében. A főtitkár ugyanakkor meglepően őszinte nyilatkozatot tett a rendezvény előestéjén.

2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország a NATO tagja lehet? Igor Jürgensz, az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev egyik tanácsadója a katalán La Vanguardiának adott interjút a mai és holnapi lisszaboni NATO-csúcs előtt. A Jelenkori Fejlődés Intézetének vezetője nem zárja ki azt a jövőbeni fejleményt, hogy Oroszország belép az atlanti szervezet tagjai közé. A közgazdász Jürgensz biztosra veszi a közeledést is az Egyesült Államok és Oroszország vagy a NATO és az orosz állam között. Szerinte azért esélyes egy ilyen irányváltás, mert mind a NATO-tagállamok, mind Oroszország egyazon civilizációhoz tartozik. (S. T.)


Hibának tartja a NATO afganisztáni beavatkozását Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára. A portugál Expresso című hetilapnak és a szintén portugál Rádio Renascencának adott brüszszeli interjúban úgy fogalmazott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének első embere: „Az eseményeket átgondolva szerintem hiba volt az afganisztáni beavatkozás, mert szervezetünk nem rendelkezett a megfelelő erőforrásokkal, és ebben az értelemben szerintem hiba volt beavatkozni.” A volt dán kormányfő szerint azután következett be fordulat a konfliktusban, hogy megerősítették a nemzetközi erőket, s főleg, hogy megkezdték a helyi rendfenntartó erők kiképzését. Egy másik afganisztáni lecke, hogy a NATO-nak ezentúl foglalkoznia kell a helyi csapatok többé-kevésbé állandó kiképzésével és oktatásával is – szögezte le Rasmussen.
A csúcstalálkozónak kétségtelenül az afganisztáni misszió lesz a legfontosabb témája, hiszen ez a vérre menő erőfeszítés teszi leginkább próbára a tagországokat és szövetségüket. A menetrend márpedig bizonytalan, csak annyit tudni, hogy Barack Obama amerikai elnök már jövőre megkezdené a kivonulást, és a remények szerint az afgán erők 2014 folyamán válhatnak önállóvá, ami lehetővé tenné a külföldi katonai jelenlét minimálisra csökkentését. Egyre többen tartanak a késlekedéstől, s hogy hoszszú távú jelenlétre, illetve finanszírozásra lesz szükség – az afgán biztonsági erők fenntartása már most többe kerül, mint az ország nemzeti összterméke.
Bár 2001. szeptember 11-e óta előtérbe kerültek az expedíciós feladatok, a tagországok többsége az új stratégiai koncepció kidolgozásakor elutasította, hogy a vádakkal egybecsengően a „világ rendőrévé” váljon a szervezet. Ennek megfelelően marad a konszenzusos döntéshozatal, megerősítik a washingtoni szerződés 5., a védelem kölcsönösségére vonatkozó cikkelyét, a NATO regionális biztonságpolitikai szervezet marad a jövőben is, eszköztárában pedig megmarad a nukleáris elrettentés. A szövetség struktúrája egyszerűsödik, 14 ügynökségéből három marad, katonai vezetési rendszerének létszáma 12 ezerről 9000-re csökken.
Lisszabonban a rakétavédelmi rendszerről is döntenek, amely mindenekelőtt az európai területek és lakosság védelmét szolgálja az iráni fenyegetéssel szemben, és az elkövetkező 8-10 évben valósulhat meg az amerikai ellenrakétáknak a NATO légvédelmi rendszerébe történő integrációjával, ami mintegy 800 millió dollárba kerül majd. Bár a rendszer konfigurációja még nem szilárdult meg, az bizonyos, hogy bármelyik változat is valósuljon meg, Magyarország lefedettségét minden esetben garantálják a Lengyelországba, illetve Bulgáriába elhelyezendő ellenrakéták.
Hazánkat az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció képviseli Lisszabonban, ahol egyértelművé válhatnak azok az elvárások is, melyek befolyásolhatják az afganisztáni magyar misszió, elsősorban a bagláni tartományi újjáépítési csoport jövőjével kapcsolatos budapesti döntéseket. Szóba kerülhet ugyanakkor egy másik, regionális feladat is, amelynek betöltésére mód nyílna 2011-től kezdődően. Január elsejétől ugyanis lejár Olaszország szerződése a vadászgépekkel nem rendelkező Szlovénia légterének ellenőrzésére, és ezt új Gripenjeivel rotációs rendszerben átvállalhatná Magyarország is, a közép-európai együttműködési ambíciók jegyében. Perspektivikusan idővel megnyílhat ugyanez a lehetőség Horvátország, illetve az egyelőre csak partnerország Bosznia esetében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.