Gyülekeznek a jelöltek a republikánusoknál

Donald Trump ingatlanmágnás is bejelentkezett Barack Obama kihívójaként a két év múlva esedékes elnökválasztásra. 2012 ugyan még messze van, de a republikánusoknál már most kezdődik a harc a leendő jelölésért.

2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demokrata favorit. A fogadóirodák számai ma még csak játéknak jók, de az bizonyos, hogy Barack Obamát nehéz lenne megszorongatni az oddsok alapján. A jelenlegi elnök demokrata jelölésére ma fogadók csak pénzük 1,2-szeresét nyernék, s 1,75-szörös szorzót jelentene, ha Obama meg is nyerné a választást. A név nélküli republikánus jelölt győzelme 2,3-szeres pénzt hozna. Az egyik fogadóiroda Mitt Romney jelöltségét adja legalacsonyabb szorzóval (4,6), Sarah Palin sikere 6,6-szeres pénzzel járna. (MN)


Donald Trump még nem döntött, majd nyáron fog, de mivel dúsgazdag üzletemberről van szó, nem érdemes egy legyintéssel elintézni érdeklődését. Trump saját bevallása szerint 200 millió dollárt „könnyűszerrel” áldozhatna a kampányára saját zsebéből, ezt pedig a roppant anyagias amerikai választási rendszer miatt komolyan kell venni. Az ingatlanmogul Kína elleni támadással vezette fel politikai terveit, mondván, az ázsiai óriás a jüan árfolyamának mesterségesen alacsonyan tartásával valójában „megússza a gyilkosságot”. „Sok kínaival üzletelek, és ők kinevetnek minket. Szerintük mi bolondok vagyunk, s nem hiszik el, hogy mit meg nem tehetnek velünk” – mondta Trump.
Trump bevallása szerint szereti, de kiállna Sarah Palin ellen, aki két évvel ezelőtti látványos bakijai ellenére a republikánusok első számú jelöltje lehet, főleg mert a párt jobbszélén elhelyezkedő Teadélután is mögé állt. Bár Joe Biden alelnök nagyon reméli, hogy Palin indul Obama ellen, mivel akkor szerinte a jelenlegi elnöknek komoly esélye lenne győzni, az alaszkai populista imázst kiépítő Palin is biztos abban, Obama ellen győzhet.
Az előttünk álló két évben várhatóan számos politikus lép majd sorompóba a republikánus jelöltségért, így Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, a képviselőház egykori elnöke, Newt Gingrich, a Katrina hurrikán idején nevet szerzett mississippi vezető, Haley Barbour, George Pataki, New York magyar származású korábbi kormányzója vagy Bobby Jindal, Louisiana fiatal és energikus első embere. A 39 éves, indiai származású, de már Amerikában született politikus jelenleg a legnépszerűbb kormányzója az Egyesült Államoknak, korábban az egészségügyi területen dolgozott George W. Bush elnök alatt. Kérdés, indul-e majd a választáson, vagy Louisiana kormányzói posztja számára a végállomás. A Barack Obamához hasonlóan fiatal és színes bőrű republikánus politikus egyelőre nem beszél a Fehér Házról, hiszen az is nyilvánvaló, hogy a jelöltséghez a népszerűségnél sokkal több kell. Elsősorban rengeteg pénz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.