Irán várja a vevőket

„Mindenkivel szívesen tárgyalunk, aki energiahordozót akar tőlünk vásárolni, de aki később jön, annak magasabb árat kell fizetnie” – figyelmeztetett lapunknak adott interjújában Ali Ahani. Az európai ügyekért felelős iráni külügyminiszter-helyettes szerint a Nabucco gázvezeték csak Irán segítségével lehet sikeres.

2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külügyi udvariasság. Udvariassági látogatáson fogadta Ali Ahanit, az Iráni Iszlám Köztársaság európai ügyekben illetékes külügyminiszter-helyettesét Martonyi János külügyminiszter, akivel megbeszélést folytattak Irán megítéléséről, az ezzel kapcsolatos nemzetközi elvárásokról, illetve érintették a kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeinek kereteit – jelentette a Külügyminisztérium. (MN)


Nemrég Mahmúd Ahmadinezsád elnök azt mondta, készen állnak a tárgyalásra az iráni nukleáris ügyekről, majd nem sokkal később visszavonta ezt az ajánlatot. Miért van szükség erre a húzd meg-ereszd meg politikára?
– A legutóbbi, genfi tárgyalási forduló után a feleknek új témákkal kellett volna előállniuk, amelyek a későbbi tárgyalások alapjai lehettek volna. Abban bízunk, hogy a szóban forgó megbeszéléseken a másik oldal kicsit realisztikusabb tárgyalási témákkal fog előállni, amelyek alapján az egyeztetések is sikerrel járhatnak.
– A török unióügyi miniszter szerint elméletileg elképzelhető, hogy Irán a jövőben gázt adhat a Nabucco gázvezetékbe. Készen állnak erre?
– A Nabucco nagyon fontos tervezet az olyan országoknak, mint például Magyarország, amelyek diverzifikálni akarják energiabeszerzési forrásaikat. Irán nyilvánvalóan nem vesz részt ebben a tervben. Európai elemzők azonban azt állítják, a Nabucco csak akkor lehet sikeres és hasznos, ha Iránból szállít gázt, egyszerűen azért, mert a térség más országai nem tudják kielégíteni az unió igényeit. Fontos megjegyezni, hogy ezt nem mi mondjuk, hanem az európai szakértők. Persze az Európai Bizottság döntéseinek vannak politikai mozgatórugói is, így Irán jelenleg nem számít potenciális beszerzési forrásnak.
– A legutóbbi szankciók óta több nyugati energiacég távozott Iránból. Miként tudják pótolni ezeket?
– Valóban voltak távozó társaságok, de azóta ezeknek a helyét iráni cégek vették át. Ne feledje ugyanakkor, hogy a nyugati cégek nagyon jól ismerik az iráni lehetőségeket, és a szankciók miatt nem fognak örökre távozni. Ezek most épp kivárnak, amíg nem javul a helyzet, s akkor újra visszatérnek. Mi minden felhasználóval szívesen tárgyalunk, minthogy mi energiahordozókban gazdag ország vagyunk. Ha bárki jön hozzánk akár most, akár később, leülünk egyeztetni. De figyelembe kell venni, hogy aki később jön, annak magasabb árat kell fizetnie.
– Mit vár Magyarország uniós elnökségi időszakától?
– Irán és Magyarország között kiváló történelmi kapcsolatok vannak, ahogy a perzsa államnak a térségben mindig voltak érdekeltségei. Ez pedig nagyon fontos akkor, amikor a leendő együttműködésről beszélünk. Emlékezetes, hogy a Szovjetunió összeomlásakor támogattuk Magyarország függetlenségét, és elkezdtük az együttműködési rendszer kiépítését. Magyarország és Irán között bizonyos időszakokban a kereskedelem évente 400 millió dollár értékű volt. Mivel az utóbbi években Magyarország inkább a nyugati integrációra törekedett, a kapcsolataink fejlődése lelassult, a kereskedelem pedig mindössze 40 millió dollárt teljesít évente. Ezt nyilván fejlesztenünk kell. Nagyon előremutató tárgyalásaim voltak a magyar döntéshozókkal, optimista vagyok a jövőt tekintve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.