Kellesz vagy kell lesz?

A N Y A N Y E L V Ü N K

Balázs Géza
2010. 11. 08. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy levélírónk szerint Miskolcon sokan azt mondják, hogy „kellesz vennem/venni kenyeret”, a „kell majd venni” helyett, vagyis a kell és a lesz (majd) össze van párosítva, amit másutt kicsit furcsállnak. Ahány táj, annyi beszéd – írja levélírónk. Valóban ismerős ez a forma nemcsak Miskolcról, hanem egész Északkelet-Magyarországról! Csakhogy nem így: kellesz venni, hanem így: kell lesz venni. A kell lesz egybeírására nyilvánvalóan a kiejtés és a valóban szabályos ragozású kell igei alak hathatott (kellesz, például kellesz nekem).
Tehát helyesen így lenne ez a különleges nyelvjárási alak: kell lesz vennem/venni kenyeret. Hogy furcsálljuk, nem értjük vagy félreértjük, azért is lehetséges, mert még a nyelvjárási szakirodalom is meglehetősen elhanyagolja a kérdést.
Hogy egyáltalán létezik, tudhatjuk például Simonyi Zsigmond Helyes magyarság (1914) című könyvéből: kell lesz – vidékies, jelentése: kell, majd kell. Ez a jelentés egybeesik levélírónk feltételezésével. Simonyi azonban nem nyelvjárási, hanem nyelvművelő munkát írt, ezért nem részletezi a jelenséget, hanem kereszttel látja el ezt a formát, ami azt jelenti, hogy kerülendő. Nem értek egyet vele, hiszen a nála „vidékiesnek” jelzett forma voltaképpen nyelvjárási, s ezek adott helyen természetesen helyesek. Bár több magyar nyelvjárási összefoglalóban nem akadtam nyomára ennek a nyelvtani formának, Kálmán Béla Nyelvjárásaink (1966) című munkájában mégis van rá utalás: „Az északkeleti és mezőségi nyelvjárásokban a lehetőség, a valószínűség kifejezésére a lesz alakot használják a főige után: elment lesz (bizonyára, valószínűleg elment), ő mondta lesz (bizonyára ő mondta).” Nyilvánvalóan ez a lesz kerül a kell ige után is: kell lesz, ami tehát – Simonyit kissé pontosítva – azt jelenti: bizonyára kell, valószínűleg kell. A (helyesen írva) „kell lesz venni kenyeret” tehát azt jelenti: valószínűleg/bizonyára kell venni kenyeret. Persze benne van a jövő mozzanata (majd), amelyet levélírónk érzett, illetve amelyre Simonyi is utalt.
A kell lesz szerkezet persze nagyon hasonlít a szabályos ragozású kellesz formára, sőt kiejtve ugyanúgy is hangzik. A kell ige szabályosan ragozott alakjai lehetnek: én kellek (valakinek), te kellesz, ő kell, mi kellünk, ti kelletek, ők kellenek. Az egyes szám második személyű formával ilyen szabályos mondat szerkeszthető: te kellesz neki. S ez a szabályos forma okozhat némi zavart, egybeesést a „kell+lesz” formával.
Összefoglalásként tehát azt mondhatjuk, hogy a kell lesz (kell+lesz) nyelvjárási forma, bár az élőbeszédben egy szónak hangzik, különírandó, és azt jelenti: valószínűleg/bizonyára kell valami. Például: el kell lesz menni a boltba (bizonyára el kell menni a boltba), kell lesz vennem kenyeret (valószínűleg kell vennem kenyeret). És nem azonos a kellesz igével (te kellesz neki). Mivel a lehetőség régies-nyelvjárásias kifejezése, semmiképpen nem hibáztatható (különösen nem táji színezetű beszédben), de vigyázzunk, hogy ne keverjük össze a „kellesz”-szel!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.