Kész az egészségügyi javaslatcsomag

Munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozóknak július elseje, megszűnik a súlyponti kórház kategória, és szigorodnak a gyógyszertár-létesítés szabályai – többek között ezt tartalmazza az egészségügyi tárgyú törvények módosítására vonatkozó, lapunk birtokába került javaslatcsomag.

2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Munkaszüneti nap lenne július 1-je az egészségügyi dolgozóknak;
– megszűnne a súlyponti kórház besorolás;
– szigorodnának a patikaalapítás feltételei: csak meghatározott demográfiai és geográfiai feltételek mellett létesíthető gyógyszertár;
– a patikát üzemeltető vállalkozásban többségi tulajdonnal kellene rendelkeznie a gyógyszerésznek;
– a méltányossági alapon adható gyógyszerár-támogatásnál megszűnne egy nemrég bevezetett szigorítás;
– megszűnne a szigorítás a méltányossági alapon adható gyógyászatisegédeszköz-támogatásnál;
– lehetővé válna a gyógyászati segédeszközök tb-támogatású szervizelése;
– kábítószerré minősítenék a partidrogként használt mefedront;
– kedvezőbbé válnának a táppénzszabályok a gyes idején.


Tizenkét törvény módosítását tartalmazza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) előterjesztése. Az egyik javaslat szerint munkaszüneti nappá nyilvánítanák július 1-jét (Semmelweis-napot) a foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi és egészségügyben dolgozóknak. Egy másik módosítás megszüntetné az elszámolási nyilatkozatot. Néhány évvel ezelőtt, a szocialista–szabad demokrata kormány idején vezették be, hogy az ellátás befejezésekor minden betegnek egy elszámolási nyilatkozatot vagy más néven fizetési előkalkulációt kell átadni. Ezt akkor azzal indokolták, hogy a páciens így pontosan láthatja, az intézmény milyen beavatkozásokat és milyen időtartamú kórházi bennfekvést számol el utána, s az elvégzett munkáért mekkora finanszírozásra számíthat az egészségbiztosítótól.
*
A szolgáltatók már a bevezetésekor tiltakoztak ellene, felesleges adminisztrációnak nevezték. Mint mondták: a feltüntetett összeg sokszor nem a valós finanszírozást tükrözi, ráadásul a betegek sem igénylik. A minisztérium mostani előterjesztése szerint az elszámolási nyilatkozat adásának eltörlése a szolgáltatók adminisztrációs és ezen keresztül pénzügyi terheit is csökkenti.
A javaslatcsomag megszüntetné a súlyponti kórház kategóriát és az ehhez a besoroláshoz kötődő, törvényben rögzített, garantált kapacitást (ágyszámot). Az indoklás szerint az MSZP–SZDSZ-kormány által létrehozott új egészségügyi rendszer intézményeinél nem határozták meg pontosan, mit jelent valójában a súlyponti vagy a póluskórház fogalma. A súlyponti kórházi besoroláshoz szakmai szempontrendszer vagy kifejezett feladatkör nem kötődik. Ez a rendezetlenség a tárca szerint rontja az ellátás színvonalát, elérhetőségét, és szerepet játszik a várólisták kialakulásában, a várakozási idő eddig nem tapasztalt megnövekedésében.
A súlyponti kórház kategóriáját a szabad demokrata ágazati irányítás idején vezették be. Noha a besorolást az ellátórendszer csúcsán lévő intézmények megjelölésére szánták, végül politikai alkuk eredményeképpen a tervezettnél sokkal több kórház kapott ilyen besorolást, a szakemberek szerint egy részük indokolatlanul. Az előterjesztés a kapacitásfelosztás éves módosításának újraszabályozását is tartalmazza.
Nemzeti érdekkörben
tartanák a gyógyszertárakat
Szigorítanák a patikaalapítás szabályait is. Meghatározott lakosságszámhoz és földrajzi elhelyezkedéshez kötnék a gyógyszertárnyitást. Előírnák továbbá, hogy a patikát üzemeltető cégben a gyógyszerésznek többségi tulajdonnal kell rendelkeznie. A tervezet szerint ezzel a gyógyszertárak nemzeti érdekkörben maradhatnak, ami nemzetstratégiai kérdés. Az indoklás értelmében a 2006 végén hatályba lépett új szabályrendszer bevezetése után számos káros jelenség volt megfigyelhető a piacon: elsősorban nagyvárosok frekventált részein – és nem a vidéki kistelepüléseken – nyíltak új gyógyszertárak. A városokban kapacitástöbblet alakult ki, a patikák száma folyamatosan nőtt. A 2007-ben körülbelül nyolc százalékkal csökkenő és azóta is stagnáló gyógyszerpiac mellett a kedvezőtlenebb fajlagos működésiköltség-adatok, a szakemberhiány miatt a szakmai színvonal romlása, a kistelepülési gyógyszertáraknál pedig forgalomelszívás tapasztalható. Tekintve, hogy gyógyszertárat lényegében bármilyen társasági formában, bármilyen tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaság működtethet, így sem a gyógyszerpiaci szereplők (gyárak, nagykereskedők, orvosok), sem a külföldi, illetve az off-shore cégek szerepvállalása nem korlátozott. Az eddigi szabályok elősegítették a gyógyszertárláncok kiépülését és működtetését is, amit szintén károsnak tart a minisztérium. A gyógyszertárak készletezési és szolgáltatásminőségi problémákkal küzdenek, valamint megjelentek a szabálytalan működtetésre utaló jelek. A vállalkozások növekvő számban válnak veszteségessé, eladósodnak, emiatt bezárásra kényszerülhetnek. Mindezek a betegek ellátását kedvezőtlenül befolyásolják. Ezért a lakossági gyógyszerellátás teljes újraszabályozása indokolt. Ennek első lépéseként néhány hónappal ezelőtt a kormány előterjesztésére a parlament január 1-jéig felfüggesztette a közforgalmú gyógyszertárak létesítését olyan településeken, ahol már működik ilyen, s megtiltotta a gyógyszertári vállalkozások további fúzióját.
Megállítják a liberalizációt
A kormány célja a liberalizáció megállítása, valamint a gyógyszertárak létesítésének és működtetésének újraszabályozása. A már működő helyeken dolgozó gyógyszerészek tulajdoni arányának növelése, továbbá a fiatalok tulajdonhoz jutásának támogatása pénzintézeti hitelkonstrukciókkal valósítható meg, ám ennek részleteiről nem szól az előterjesztés. Alkotmányossági vizsgálatot igényel, hogy a már működő gyógyszertárak esetében az új előírások hogyan alkalmazhatók – ismeri el a minisztérium.
Változnának a méltányossági gyógyszerár-támogatás szabályai is. Az egészségbiztosító a tb-támogatásba még be nem fogadott gyógyszerek, tápszerek és gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból támogatást nyújthat. A 2010. május 1-jétől hatályos rendelkezés azonban szigorította ennek szabályait. Így nem nyújtható támogatás olyan termékhez, amelynél az előző tizenkét hónapban a méltányosság alapján kezelt betegek száma elérte az 50 főt. Ezt a szabályt törölnék el most. Az említett szabály alkalmazása ugyanis súlyos gondot okoz, hiszen vannak olyan medicinák is ebben a körben, amelyek nem helyettesíthetők más, hazánkban forgalomban lévő orvossággal.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint több ilyen betegcsoportnál is meghaladja az 50 főt az érintettek száma, így a jelenleg hatályos szabályozás szerint ők 2011. május 1-je után nem kaphatnának méltányossági támogatást. Kezelésük a továbbiakban már csak a gyógyszer teljes árának megfizetése mellett volna lehetséges. Ez a módszer méltánytalan az érintettekkel szemben – olvasható az előterjesztésben. Az 50 fős korlátot eltörölnék a gyógyászati segédeszközöknél is. Változás lesz továbbá az is, hogy a méltányossági jogcímen kiszolgált eszközöknél lehetővé válik a jótállási időn túli, de a kihordási időn belüli meghibásodások támogatással történő javítása.
Változó vények
A javaslat tartalmazza a központi idegrendszer működését befolyásoló szerek közé sorolható mefedron felvételét a visszaélés szempontjából veszélyes új szerek listájára. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi időben egyre elterjedtebb partidrogot, a mefedront kábítószerré minősítik.
A módosítással pontosítanák a vényen feltüntetendő adatok körét is. A három éven aluli gyermekeknél a recepten fel kellene tüntetni a születési évet és a hónapot is, egyéb esetekben elegendő a születési év megjelölése. Változna a gyermekgondozási segély mellett munkát végzők táppénzének megállapítása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.