KSH: Tízmillió alatt az ország népessége

Tízmillió alá csökkent Magyarország lélekszáma a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A szakemberek nem bíznak abban, hogy a népességfogyás rövid távon megállítható.

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei esztendő első nyolc hónapjában kevesebb gyermek született, mint 2009 azonos időszakában. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint január és augusztus között
60 378 gyermek látta meg a napvilágot, 4091-gyel, azaz 6,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 85 602 volt, ami 1,8 százalékos, 1543 fős csökkenést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.
A születések száma nagyobb mértékben csökkent, mint a halálozásoké, ennek eredményeként természetes fogyásról beszélhetünk, ami január és augusztus között 25 224 főt tett ki. Ez 2548-cal, azaz 11,2 százalékkal magasabb a 2009-es adatnál. A KSH becslése szerint azonban a tényleges népességfogyás az említettnél valamivel kisebb mértékű, 15 ezer fő körüli.

*

Ennek oka, hogy – noha a szakemberek a bevándorlás tartós csökkenését vetítik előre – még mindig többen érkeznek hazánkba, mint ahányan elköltöznek innen. A pozitív vándorlási egyenleget figyelembe véve a népesség lélekszáma augusztus végén 9,999 millió fő volt.
A statisztikai hivatal adataiban némi bizonytalanságot jelent a migráció, amelyről kevés a hivatalos adat. A lakosságszámról ennél pontosabb képet azonban csak a 10 évenként – legközelebb jövőre – esedékes népszámlálásnál remélhetünk. Az 1990-es cenzusnál 10,375 millió főt, míg a 2001-esnél 10,2 milliót írtak össze. A legutóbbi kettő népszámlálás hozott némi meglepetést is: húsz éve például 200 ezerrel kevesebb, míg 10 éve 200 ezerrel több személyt számláltak meg, mint amennyi a korábbi népszámlálás adatainak továbbvezetéséből várható volt.
Évtizedekig csak hallgattuk, hogy évente egy kisváros lakosságával lettünk kevesebben, ám eközben mindig tízmillió felett maradt a lakosságszám. Ez most – 50 év után először – csökkent a lélektaniként emlegetett tízmilliós határ alá. Mint azt Kamarás Ferenc, a KSH demográfusa lapunknak elmondta: Magyarország lakossága 1880 és 1980 között megduplázódott. 1960-ban lépte át a 10 milliót, s 1981-ben „tetőzött” 10,71 millióval. Ez volt a mai ország területén valaha mért legnagyobb érték. Akkor azonban fogyásnak indultunk, s 1992 kivételével a csökkenés máig folyamatos.
A népességfogyás akkor kivételes jelenség volt a világon, ma már azonban közel sem számít hungaricumnak – írja Hablicsek László demográfus egy tanulmányában. Az ENSZ adatai szerint 2000 és 2005 között a világ 24 országában csökkent a lélekszám, köztük szinte minden, Elbától keletre eső európai országban. Ezeknek az államoknak azonban az együttes részesedése a világ népességéből nem éri el az öt százalékot.
A termékenységi mutatók tekintetében az EU 27 tagállamát vizsgálva Romániával holtversenyben állunk a 24–25. helyen. Csak Szlovákia és Lengyelország található mögöttünk a rangsorban. A jelenség ugyan nem magyar sajátosság, csak míg a hazánkhoz hasonló államok túlnyomó többségében már növekedést figyeltek meg az elmúlt években, addig Magyarországon ennek jelei sem mutatkoznak – fogalmazott lapunknak egy tavalyi interjúban Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója. Pedig már évekkel ezelőtt kedvező trendre számítottak a szakemberek nálunk is. Nem ok nélkül, hiszen az 1975 körül született, nagy létszámú korosztály – akiket Ratkó-unokáknak neveznek – a közelmúltban a harmincas éveibe lépett.
A születésszám apadásának egyik fő oka egyébként, hogy a családok addig halogatják az első gyermek megszületését, amíg már nem lesz idejük másodikra. A statisztikai adatok is alátámasztják, hogy egyre későbbi életkorra tolódik a szülővé válás: míg 1990-ben az első alkalommal szülő nők több mint háromnegyede 25 év alatti volt, ma ez az arány már alig éri el az egynegyedet. Kérdés, hogy a szóban forgó korosztály nem is tervez több gyermeket, vagy szeretne ugyan, csak éppen tervei valamilyen oknál fogva nem valósulnak meg. Választ adhatnak erre azok a korábbi kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a fiatal párok átlagosan több mint két gyermekre vágynak Magyarországon, ám a jelenbeli termékenységet az 1,3-es gyerekszám (azaz 10 párnál 13 gyerek) jellemzi.
Rosszabb lenne a helyzet, ha a megfelelő korban lévőknek eleve nem lenne szándékukban annyi gyermeket nemzeni, amennyivel visszafordítható a társadalom elöregedése. De Magyarországon nem ez a helyzet. Ez azért lényeges, mert Európában az elmúlt évtized egyik fontos kutatási eredménye az volt, hogy az egyes országok hasonlóan alacsony termékenysége jelentősen eltérő kívánt gyermekszám mellett alakul ki – nyilatkozta Spéder Zsolt. Egy 2005-ös nemzetközi vizsgálat (Eurobarometer) szerint kilenc olyan EU-tagállam volt – köztük például Németország –, ahol az egy élet alatt összesen kívánt gyermekek száma átlagosan nem érte el a kettőt. Magyarország nem tartozott ezek közé.
Érdekes, hogy miként alakul a világban a gyermektelenek aránya. Meddőség miatt a nők négy-öt százaléka nem tud utódot világra hozni. Néhány országban mégis sokkal több olyan nő él, aki soha nem szül. Az Egyesült Államokban például húsz, míg Németországban harminc százalék az arányuk. Ez a biológiai okokon felül részben tudatos döntésükkel, részben pedig a gyermektelenségbe való belesodródással magyarázható. Magyarországon ugyan a tudatos gyermektelenség még most sem komoly mértékű, ám a jelenség biztosan jóval gyakoribb lesz a mostani harmincas korosztálynál, mint az előző generációknál – mondta Spéder Zsolt.
A halálozási mutatók ugyan javultak némiképp Magyarországon, ám ennek ellenére már nem igaz, hogy csak a fejlett észak-, nyugat- vagy dél-európai országokhoz képest vagyunk lemaradásban. Például a férfiak halandóságát tekintve – a volt szovjet utódállamokat leszámítva – a kelet-közép-európai országok is leköröztek minket, a nőké pedig a cseh– lengyel és a bolgár–román szint között van. Noha a javulás az 1990-es évek végétől folyamatos, jelenleg mind a férfiak, mind a nők halandósága igen magasnak tekinthető nemzetközi összehasonlításban – írja a Demográfiai portré 2009-es kötetbeli tanulmányában Kovács Katalin és Őri Péter demográfus. Az országon belül különösen az északi, északkeleti és dél-dunántúli megyékben rossz a helyzet. Az iskolai végzettség szerinti különbségek is jelentősek, s a rendszerváltás óta tovább mélyültek. A Demográfiai portré 2009 című kiadványban az olvasható: a halálozási adatok nagymértékű javulása esetén sem remélhető, hogy évente 110 ezernél kevesebben távoznak hazánkban az élők sorából, ami azt jelenti, hogy a természetes fogyást az élettartam növekedése önmagában nem is lenne képes megállítani (az ugyanis aligha remélhető, hogy 95-100 ezernél több gyermek jön majd világra évente), ahhoz a születések számának is jelentősen emelkednie kellene. Csakhogy a kilátások rosszak, az elkövetkező húsz évben egyre kisebb létszámú korosztály lép majd szülőképes korba, tehát a születések számának további csökkenésére kell számítani.
A születések számának csökkenése és az emelkedő átlagos élettartam miatt nő a népességen belül az idősek aránya. 1990 elején még 2,9 millióan voltak a 20 évnél fiatalabbak, 2009-ben viszont már csak 2,1 millióan. Ez a korosztály ma 21 százalékát teszi ki a társadalomnak – ez 2030-ra 19-re is csökkenhet –, szemben a két évtizeddel ezelőtti 28 százalékkal. Magyarországon a jelenlegi 22 százalékról 26-30 százalékra nőhet az idősek aránya 2030-ra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.