Lengyelország nyert az unióval szemben

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország uniós tagsága már az érett fázisba érkezett: az új tagokra jellemző heves ifjúkori lelkesedést a nemzeti érdekekért akár kemény ütközések árán vívott küzdelmek korszaka vette át, nemcsak a nagy uniós országokkal, de magával az unióval is. A példáknak se vége, se hossza: egy lengyel politikus a minap például az unió értésére adta, hogy egyszerűen „kozmetikázásnak” tartja a franciák és a németek álláspontját a CAP (közös uniós agrárpolitika) megreformálásának ügyében, és kész kiásni a csatabárdot.
Ezzel egy időben a lengyel és az olasz külügyminiszter párbajozott a Financial Times hasábjain arról, hogy – mint Franco Frattini ajánlotta – Franciaországnak, Németországnak, Olaszországnak, Lengyelországnak, Spanyolországnak és Nagy-Britanniának „előőrs” vagy „konzultáns” csoportot kellene létrehoznia, amelyek esetenként kisebb országot is magukba foglalnának. Erre Radek Sikorski lengyel külügyminiszter azzal kontrázott, hogy elege van már az EU-n belül a kategóriákra osztásból.
De Lengyelország mindennél sokkal nagyobb horderejű kérdésben ütközött az EU-val, és győzött. Nemrégiben Varsó hatalmas volumenű földgázüzlet-szerződést írt alá Oroszországgal. Eszerint az orosz Gazprom 10,3 milliárd köbméter mennyiségű földgázt szállít évente a lengyel állami PGNiG-nek 2022-ig a Jamal vezetéken át, amely Fehéroroszországon halad keresztül. A szintén lengyel állami tulajdonban lévő Gaz-System működteti a vezeték lengyel szakaszát. Az Európai Bizottságból korábban kiszivárgott hírek szerint a megállapodás egyáltalán nem nyerte el Barroso elnök és csapata tetszését. Barrosóék felhívták Varsó figyelmét, hogy a lengyel kormány az aláírás előtt konzultáljon velük. A lengyelek ezzel szemben nem kérték ki Brüsszel előzetes véleményét.
A Moszkvával korábban szinte mindenben konfrontációra hajló, de az utóbbi időben egyre inkább a lengyel gazdasági érdekeket a hamis ideológia (amely szerint a mai orosz kormány egyenlő a kommunista szovjet kormánnyal) elé helyező varsói kormány az uniós nemtetszés ellenére is megkötötte a szerződést. Brüsszel pedig elfogadta a lengyel álláspontot és megállapította, hogy az uniós jogszabályokkal összeegyeztethető a szerződés. Lengyelország hatalmas győzelmet aratott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.