Menekülő keresztények

Ha ott maradnak, megölik őket – mondta Athanasios Dawood, egy Londonban élő iraki katolikus pap azt követően, hogy néhány nap alatt százötven keresztény halt meg több támadás következtében. Tegnap is öten vesztették életüket hat összehangolt támadás során, amelyet Bagdadban a keresztény negyedek ellen indítottak.

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggódó hívek. Miközben a világegyház aggódik az iraki keresztények miatt, a helyi közösségek arra kérték a híveket, maradjanak szülőföldjükön, ahol kétezer éve élnek. A bagdadi Megváltó Szűzanya templom – ahol egy hete lezajlott a túszdráma – közösségének felét elvesztette egy hét leforgása alatt, és sokan tervezik távozásukat nyugatra. A legtöbben Franciaországba igyekeznek, ahol a túszdráma legsúlyosabb sérültjeit is kezelik. Ők féléves menekültstátust kaptak Párizstól, de elképzelhető, hogy tovább maradhatnak. (MN)


Amikor az amerikai csapatok megszállták 2003-ban Irakot, a keresztények száma kicsivel egymillió alatt volt. Ma legfeljebb hatszázezren vannak és egyre csökken a számuk. A helybeliek általában azt mondják, a mostani biztonsági helyzet sokkal jobb, mint három évvel ezelőtt, amikor a síita és szunnita közösségek közti háborúskodások szinte polgárháborús helyzetet teremtettek Irakban, de a véres leszámolások folytatódnak, s a megszálló csapatok visszavonulásával egyre terjed az erőszak. A keresztények elleni harc főként az Iraki Iszlám Állam nevű szunnita szervezethez köthető, amely talán így akarja feléleszteni a régi vallásháborút.
Irakban nyolc hónappal ezelőtt voltak a választások, de továbbra sincs kormány, helyette mindennapos csatározások folynak a posztokért. Március óta a parlament mindössze húsz percre gyűlt össze, a legutóbbi tanácskozáson pedig semmit sem tudtak megbeszélni az ellenérdekelt felek. Núri al-Máliki korábbi kormányfő ugyan a választásokat elveszítette, de a jelek szerint nem mondott le arról, hogy mégis miniszterelnök maradhasson. Miközben Irak megdöntötte a világrekordot a kormány nélküli időszakot tekintve, a helyzet egyre romlik a gyenge társadalmi kohézió következtében. Mivel Irakban nem csupán az amerikaiak, de Irán is érdekelt a helyzet alakításában, nem véletlen, hogy az épp távozó félben levő amerikai csapatok mandátumának meghosszabbítására nyitottnak mutatkozott egy nappal korábban az amerikai védelmi miniszter. Robert Gates ugyanakkor rámutatott, hogy ilyen kérésnek egy működőképes bagdadi kormánytól kellene érkeznie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.