Nő Brazília élén

Elérzékenyült vasárnap este a 62 éves közgazdász Dilma Rousseff, amikor kihirdették a választások végleges eredményét. A szavazók őt választották meg Brazília első női elnökének, 56-44 arányban győzte le legfőbb vetélytársát, José Serrát.

2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaságpolitikai csúcshivatal, a Casa Civil volt vezetője első beszédében megígérte, folytatja elődje, Luiz Inácio Lula da Silva politikáját. Sőt máris kijelölte tevékenységének két fő irányát, a szegénység elleni küzdelmet és a gazdasági stabilitást. A bolgár ügyvéd-vállalkozó apa és egy brazil tanítónő lánya jómódban élt, hagyományos, sőt felső középosztálybeli nevelést kapott, és hatottak rá a kor politikai ellentétei. A nagyon művelt és határozott diáklány, Dilma nemcsak kapcsolatba került a városi gerillák több csoportjával, hanem be is választották a vezetőségbe. A katonai diktatúra (1964–1985) idején letartóztatták, 1970-től több mint két éven át tartották fogva, meg is kínozták, ő pedig végig tagadta, hogy fegyvert fogott volna. A január elsején távozó, népszerűségi csúcsokat döntögető Lula a 2002-es választási kampány közben ismerte meg, amikor gazdasági programjához keresett megfelelő szakértőket. Lula kapva kapott rajta, mert Dilma nemcsak kiválóan ismeri a brazil gazdaságot, hanem azt is tudja, hogyan érje el kitűzött céljait.
A brazil belpolitika több elemzője szerint a két politikus szoros kapcsolata nem Dilma gyengeségére utal, ez a viszony felel meg nekik a legjobban. Lula szeret szerepelni, Dilma más személyiség, de még hiányzik belőle a politikai tárgyalásokon szerzett tapasztalat. A Casa Civil vezetőjeként ő csak tárgyalt például a spanyol vezető cégek képviselőivel – a madridi tőzsde 35 cégéből harminckettőnek vannak brazíliai érdekeltségei –, de Lula ütötte nyélbe az üzleteket. Lula tudja, hogy amíg Dilma beletanul a kormányzás nehéz feladataiba, egyedül nehezen birkózna meg a kormánypárt vele ellenkező tagságával, ezért magára vállalja meggyőzésüket. Hamarosan az is kiderül, hogy Dilma – és Lula – milyen irányt választ a külpolitikában, mert most már dönteni kell a brazil légierő 36 vadászgépére kiírt tender ügyében. Három fegyvergyár maradt állva, a svéd Saab, az amerikai Boeing és francia Dassault. A vadászgépek kiválasztása nagy horderejű döntés, mert évtizedekre meghatározza Brazília külpolitikáját. A francia elnök, Nicolas Sarkozy elsőként gratulált Dilmának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.