Nyilvános az egészségügyi vitairat

Elkészült az egészségügy megmentését szolgáló javaslatcsomag vitairata – jelentette be tegnap Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Sokak szerint viszont ezzel nem lehet megmenteni az ágazatot.

2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraélesztett egészségügy, Gyógyuló Magyarország, Semmelweis-terv az egészségügy újjáépítésére címmel tett közzé vitairatot az egészségügy megmentésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) – jelentette be tegnap egy szakmai konferencián Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Az anyagot bárki elolvashatja, aki regisztrál az [email protected] oldalon. Szócska úgy fogalmazott: a vitairat alapelveket tartalmaz, s elsősorban a szakmai közvéleménynek szól. – A javaslatok egy része már szerepel a nemrég napvilágra került egészségügyi salátatörvényben – tette hozzá. Így még az idén elfogadhatja a parlament például a patikaliberalizáció visszafordítására, vagy a súlyponti kórház kategóriájának és törvényben rögzített kapacitásának megszüntetésére vonatkozó elképzelést.
Szócska számos elemét kiemelte a vitairatnak a tegnapi konferencián, de részleteket szinte egyik javaslatról sem közölt. Mint mondta: konszolidációs menedzsmentteameket alakítanának, amelyek követnék az egészségügyi intézmények konszolidációs intézkedéseit. Állami és nagytérségi egészségügyi szervezési központokat is felállítanának, amelyeknek a betegutak szervezése lesz az alapvető feladata. Lazítanák, majd fel is számolnák a teljesítményvolumen-korlátot. Számos ponton beavatkoznának az alapellátásba: felgyorsítanák az átképzést, csökkentenék az adminisztrációt, részleges teljesítményfinanszírozást alkalmaznának, s támogatnák a praxisközösségek működését. Leírják a szervezett új, állami egészségügyi vezetési rendszert és újra gondolják az ellátás szintjeit. Egyes ellátási formákat központosítanának. Sürgősségi akadémiát is létrehoznának a mentőszolgálat és az egyetemek közreműködésével. Egységes irányítási és ellenőrzési rendszert vezetnének be a betegszállításban. Fontos cél a szakemberek pályán és itthon tartása is. Az életpályamodell részeként többlépcsős, kiszámítható jövedelemstruktúrát dolgoznának ki, ám ennek részéleteiről egyelőre semmit sem mondott az államtitkár. Javítanák a részmunkaidős foglalkoztatást. Bevezetnék az „egészségügyi dolgozók kártyáját”, amellyel az érintettek számos kedvezményre lennének jogosultak. Felszámolnák a képzés-szakképzés területén tapasztalható teljes zűrzavart. A jövőben hivatalosan tárgyalnának azokkal az önkormányzatokkal, amelyek azt szeretnék, hogy egészségügyi intézményük kerüljön állami működtetésbe. Arról azonban nem mondott semmit Szócska Miklós, hogy hány ilyen helyhatóság lehet, s mi lehet a viszszaállamosítás feltétele.
A konferencia szünetében számos szakember azt fogalmazta meg, hogy az ágazat megmentésére ez a javaslatcsomag biztosan nem elegendő. Ahhoz, hogy nagyobb horderejű, az ellátórendszer struktúráját is érintő átalakításokat tegyenek, többletforrásra és nem utolsósorban egyértelmű kormányzati irányra lenne szükség. Ezeknek azonban egyelőre nyomát sem látni – mondták.
Szócska Miklós úgy fogalmazott: míg 2010 a túlélés éve volt, 2011 a fenntartható átrendeződésé lesz. A következő még valóban nem a megváltás esztendeje lesz – tette hozzá.
Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke szerint senkinek ne legyen illúziója, 2011 is a túlélés éve lesz. A jövő évi költségvetés csak erre ad lehetőséget, a konszolidációra nem. A büdzsé tervezetében csak annyiból kapott prioritást az egészségügy, hogy nem vontak el tőle forrásokat – szögezte le. A korábbi egészségügyi miniszter kiváló, akadémikus programnak nevezte a vitairatot, de hozzátette: hiába hangzott el Szócska Miklós előadásában oly sokszor az egészségügyi konszolidáció kifejezés, annál a 27,5 milliárd forintnál – amit év végén kap pluszforrásként az ágazat – nagyságrendekkel több kell. Feltőkésítésre lenne szükség, de ennek most nyomát sem látni. Talán 2013 után jöhet majd egy „elrugaszkodás” ezen a téren – tette hozzá. Nincs egyetértés a tárca és Mikola István között az állam szerepvállalásának kérdésében sem, a fideszes politikus ugyanis nagyobb állami befolyást tartana kívánatosnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.