Súlyos válsággal küzd az EU

Hétfőn az éjféli határidő lejártával eredménytelenül fejeződtek be az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a miniszterek tanácsa között a jövő évi költségvetésre vonatkozó tárgyalások.

2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az uniós vezetők legkésőbb egy hónapon belül megtartott csúcsán nem lesz megállapodás, és egy újabb európai bizottsági költségvetési javaslat sem kap támogatást január elsejéig, az Európai Unió kénytelen lesz az idei költségvetéssel beérni, amilyen kudarcra 1988 óta nem volt példa. Ez esetben veszélybe kerül az Európai Unió új, több ezer diplomatát foglalkoztató külügyi gépezetének felállítása is.
A borús hangulatot nem javította, hogy tegnap Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke Brüsszelben az Európai Politikai Központban tartott beszédében azt mondta, az euróövezet és vele az Európai Unió nem éli túl a jelenlegi válságot, ha egyes országok jelenlegi költségvetési problémáit nem oldják meg. Ezzel együtt bizodalmát fejezte ki abban, hogy sikerül úrrá lenni a nehézségeken.

*

A lisszaboni szerződés értelmében a jogaiban megerősödött Európai Parlament a költségvetési vitában egyenlő félként tárgyalt a tagállamokkal, és eredetileg azt akarta, hogy az idei, 123 milliárd eurós költségvetést 6,2 százalékkal növeljék, amit David Cameron brit miniszterelnök vezetésével tíz uniós állam sokallt. Az álláspontok közeledtek az idei költségvetés 2,9 százalékos növelésében, de Nagy-Britannia, Hollandia és Svédország nem volt hajlandó beleegyezni abba, hogy az EP – ugyancsak a tavaly életbe lépett lisszaboni szerződés értelmében – nagyobb szabadságot kapjon a költségvetés alakításában.
A kudarc nyomán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke rendkívüli csalódottságának adott hangot, és figyelmeztette a keményvonalas országokat, hogy ne örüljenek győzelmüknek, mert az öngól: az emberektől veszik el a pénzt. Guy Verhofstadt, az Európai Parlamentben helyet foglaló Liberálisok és Demokraták Szövetségének frakcióvezetője nagyon szerencsétlen fordulatról beszélt, és kijelentette, az Európai Uniónak nem lesz 2011-es költségvetése. Nem jó hír, reagált Jerzy Buzek, az EP elnöke, néhány tagállamot felelőssé téve a kudarcért. Janusz Lewandowski, a költségvetésért felelős európai biztos szerint a megegyezés hiánya „rossz vért” szül.
Surján László, az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának és a testület költségvetési bizottságának tagja tegnapi sajtóközleményében azt hangoztatta, hogy a magyar elnökségre marad az unió 2011. évi költségvetésének elfogadása. A fideszes politikus elmondta még, a Magyarország számára legfontosabb tételek nincsenek veszélyben: a mezőgazdasági támogatásokra jogszabályok kötelezik az Európai Uniót, és ha a felzárkóztatási programokra (kohéziós politikára) a tagállamok a meglévőnél többet igényelnének, akkor a szükséges összegek előteremtésére átcsoportosítással vagy pótköltségvetés formájában lesz lehetőség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.