Újpogányok ideje

Valószínűtlen, hogy Szolnokon titokban lennének csoportok, amelyek Okánt, a kunok ősi istenét imádnák. Nyugat-Európában és az angol nyelvű országokban azonban sokan úgy érzik, Krisztus helyett mégis jobb köveket, állatokat vagy a Napot imádni, s hála napjaink felvilágosult liberalizmusának, a druidák követői és a boszorkányhitűeké elismert vallási közösség.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wiccának nevezik azt a vallási irányzatot, amely visszahozza a pogány rítusokat a XXI. századba korszerű köntösbe bújtatva. Ez napjaink boszorkánysága, amelyről hatalmas szakirodalom található a könyvesboltokban és az interneten. A wicca bejegyzett közösség, tudnak oldani és kötni, szerelmi bájitalt keverni, de aggodalmaskodnak, hogy sokan összekeverik őket a sátánistákkal, miközben ők egyáltalán nem közösködnek a rosszhírű ördöghívőkkel, már ha azokról van szó. A modern ezredelőn ugyanis két különböző sátánista mozgalom létezik, az egyik valóban a sátánt imádja fekete és gonosz istenségként (ilyenek például a magukat élőhalottakká maszkírozó norvég metálzenészek), a másik azonban valójában önimádó, s a világ erőit saját szolgálatába kívánja hajtani. Érthető módon ez utóbbi a népszerűbb és elterjedtebb változat, Amerikában egyházuk is van Church of Satan néven, amelyet egy Anton Szandor LaVey nevű ember alapított. Szandor már meghalt, de a mozgalom él, s ha a pletykáknak hinni lehet, a nevét súlyos örökségként magával hordozó Satan Xerxes Carnacki LaVey, az alapító 1993-as születésű kisfia roppant tehetséges, a jövő nagy sátánista vezetője lehet. Ők hasonlítanak eszmeiségben a wicca követőihez. Ha hisznek is valamilyen istenben, az sokkal inkább totemhez hasonlít, mint az egyistenhívő vallások istenéhez, de egyébként sem szükséges hívőnek lenni ahhoz, hogy valaki a wiccát kövesse, vagy LaVey-sátánista legyen.
Az újpogányság reneszánszát éli a nyugati, főként angol nyelvű országokban. Megjelentek az új druidák is, akik mostantól külön vallásként vannak regisztrálva. Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában 40–250 ezer újpogány él, amellyel ugyan még kevesebben vannak, mint a magukat Jedi-hívőknek vallók, de már szorongatják a lézerkardos közösséget. Ez utóbbiak azzal büszkélkednek, hogy többen vannak, mint a zsidók, a szikhek és a buddhisták, bár a hívek elkötelezettsége megkérdőjelezhető, sokan viccből követik az Erőt.
Az újpogányság nem csak a Nyugatra jellemző, nálunk is formálódik a turulos ősvallás újkori közössége, s Müller Péter Varázskő című művén található szöveg: „akármi történik, a kő megment téged” is arra utal, Jézus helyett újra Okán ideje következik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.