Üzenet a palesztinoknak

Az ENSZ Emberi Jogok Főbiztossága szerint fel kell készíteni a palesztin menekülteket, hogy valószínűleg soha nem térhetnek vissza egykori otthonaikba. A Hamász azonban elutasítja ezt az álláspontot, és ennek állítólag hangot is ad azokon a találkozókon, amelyeket a tiltás ellenére tart nyugati diplomatákkal.

2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte minden vezető európai ország kormányának van kapcsolata a Hamásszal – állítja az ENSZ emberi jogi szervezetének egyik vezetője. Andrew Whitley kiemelte Svájcot, Norvégiát és Németországot, amelyek csendes viszonyt tartanak fenn a palesztin iszlamista mozgalommal. Az Európai Unió hivatalos politikája szerint addig nem tárgyalnak a szervezettel, amíg az le nem mond a fegyveres erőszakról, el nem ismeri Izrael állam létét és el nem fogadja a korábban aláírt palesztin–izraeli megállapodásokat. Whitley úgy látta, a kapcsolatok fenntartása szükséges ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a gázai lakosok szenvedését. Lapunk is úgy tudja, hogy a Hamász Damaszkuszban élő vezetőivel szinte folyamatosan tárgyalnak nyugati diplomaták. Músza Abu Marzuk vezető Hamász-tisztviselő elismerte a nyugati kapcsolatokat, leszögezve, hogy az említett diplomaták 2006-ban megpróbálták a mozgalmat bevonni a békefolyamatba, ám az visszautasította a próbálkozást, mondván, szó sem lehet a palesztinok emberi jogainak korlátozásáról.
Andrew Whitley arra is rámutatott, hogy a menekülttáborokban élő palesztinoknak el kell fogadniuk, hogy soha nem térhetnek haza. A palesztinok Izrael 1948-as megalapítása óta hangoztatják, hogy nem adják fel a visszatérés jogát. Ma nagyjából 4,8 millió palesztin él menekülttáborokban, azon egymillió menekült leszármazottja, akiket az államalapítás idején üldöztek el az izraeliek.
A palesztin elnök a hét végén Rijádba repült, hogy a szaúdi uralkodót meggyőzze a palesztin állam kikiáltásának támogatásáról. Minthogy Szaúd-Arábia kiváló viszonyt ápol az Egyesült Államokkal, Mahmúd Abbász terve az, hogy a szaúdiakon keresztül bírja rá az amerikaiakat az állam elismerésére, kész helyzet elé állítva így az izraelieket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.