Veszélyes éjszakai pillangók Phenjanból

A japán hatóságok bezárattak egy tokiói masszázsszalont annak gyanújával, hogy az ott dolgozó lányok szexuális szolgáltatásokat is nyújtanak a vendégeknek, pedig a főváros azon részében ez tilos. Majd a szalon „madámját” letartóztatták, mert ennél sokkal súlyosabb tevékenységet űzött: koreaiakra vadászott.

2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hatvanperces együttlét hétezer jenbe (17 ezer forint) került a masszázsszalonban egy húszas éveiben levő koreai szépséggel – írja a Japan Today –, amely nem számít drágának. Az üzletvezető Tak Zson Szukot azért tartóztatták le, mert a gyanú szerint megsértette a menekültekre érvényes szabályokat. Márpedig Tak és az összes alkalmazottja Észak-Koreából menekült. Az üzletasszony állítólag Dél-Koreában nem tudott érvényesülni, ezért Japánba utazott, ám a szigetország hírszerzése már egy évvel korábban felfigyelt rá. Szerintük Tak megszerezte a dél-koreai állampolgárságot, csatlakozott egy észak-koreai menekülteket támogató szervezethez, majd 2004-ben megérkezett Japánba, Szendai városába. Ott feleségül ment egy 70 éves emberhez, majd Tokióba költözött, elvált, és hozzáment egy hajléktalanhoz, feltételezhetőleg a tartózkodási engedély érdekében.
A trükkök sorozatának oka is van. A dél-koreai hatóságok már menekülését követően azt állapították meg, hogy Tak a nemzeti biztonsági osztály, az észak-koreai titkosrendőrség egyik igazgatóságának az ügynöke. Ennek a csoportnak az a feladata, hogy a kommunista országból elmenekülőket megkeresse külföldön, álcázásként pedig ő is menekültként adta ki magát. Tak ötlete nem egyedülálló, vele együtt egy másik észak-koreai nőt is előállítottak, aki szintén masszázsszalonokat üzemeltetett ugyancsak Tokió Ueno negyedében. A nyomozók szerint Sin Hi Jon szalonjai 2009 januárja és májusa között mintegy 100 millió jent fialtak, ebből 35 millió jent illegális úton átutaltak Észak-Koreába.
A koreaiak alkotják Japán legnagyobb nemzeti kisebbségét, 65 százalékuk a déli országrészt támogatja, 35 százalékuk az Észak híve. Utóbbi csoportot a Csongrijon nevű szervezet képviseli, amely elveti a házasságot a japánokkal, saját újságja, iskolái és egyeteme van, s Észak-Korea nem hivatalos nagykövetségeként működik. A japán éjszakai életben legalább 130 olyan lány dolgozik, akik a gyanú szerint Phenjan ügynökei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.