A magyar író jövőjéről beszélünk

Tisztújítás volt szombaton a Magyar Írószövetségben: a legnagyobb és legreprezentatívabb íróegyesület elnöki posztjára Szentmártoni János József Attila-díjas költőt, írót, esszéistát, a szervezet választmányának legfiatalabb tagját választották meg.

2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentmártoni János elnökké választásának a többség azért örül, mert szimbolikus értékű, hogy a korábbi gyakorlattal szemben nem idősebb, tekintélyes alkotó, hanem fiatal, tehetséges, mégis hagyománytisztelő költő a tisztség betöltője. Amikor felkeresték pályatársak, hogy vállalja a jelölést a Magyar Írószövetség elnöki posztjára, nem akart hinni a fülének, hiszen az írószövetségnek még soha nem volt negyven év alatti elnöke. Aztán, amikor kiderült, hogy sokan nagyon is komolyan gondolják a jelölését, elkezdte tanulmányozni a Magyar Írószövetség történetét, jelen- és jövőbeli lehetőségeit. A múltról köztudott, hogy a Magyar Írószövetség nagy szerepet vállalt az ’56-os forradalom és a ’89-es rendszerváltás szellemi előkészítésében. Szentmártoni János úgy érzi, hogy tőle a szövetség, a szakma és az olvasó koránál fogva is inkább a jövőbe tekintést várja.
– Szükség van egy szervezetre, amely egységesen képviseli az írók érdekeit, kiváltképpen egy olyan új kormány idejében, amely a nehézségek dacára is művészbarát akar lenni – véli Szentmártoni, aki az utódnevelésre is nagyobb hangsúlyt helyezne a korábbinál. Tény, hogy az elmúlt években nagyon sok fiatal tehetség tűnt fel a szervezet horizontján, de ezt a tendenciát tovább kell erősíteni.
– Induló költő koromban biztonságot, fészekmeleget kaptam az írószövetségtől. Pályakezdőként szerkesztő lehettem a Magyar Naplónál. Ezt szeretnénk biztosítani a mostani fiataloknak is, az új technikai eszközök segítségével, amelyekre húsz éve még nem lehetett építeni. Az idősebb generáció életművének népszerűsítésében is számítunk a fiatalok aktivitására – mondja az új elnök. Az, hogy ki kell lépni az írószövetség falai közül, nemcsak a világháló meghódítását jelenti, hanem közvetlen közönségszervezést, egy korszerű imázs kialakítását is.
– Ha a Magyar Írószövetség jövőjéről beszélünk, akkor a magyar író jövőjéről beszélünk – szögezi le Szentmártoni, akinek eltökélt szándéka, hogy harcolni fog a Magyar Írószövetség megnyirbált tekintélyének helyreállításáért: többek között, hogy ne csak szakmai, hanem szociális érdekvédelemben is megerősödjön a szervezet, és hogy síkra szálljon az egységes, Kárpát-medencei magyar irodalomért.
Arra a kérdésre, mi lesz az első konkrét lépése, Szentmártoni János kijelenti: a gazdasági biztonság helyreállítása mellett már idén decemberben napirendre kell tűzni a székházproblémát, hiszen 2012-ben lejár a tízéves bérleti szerződés. Az elnök haladéktalan tárgyalásokat szeretne kezdeményezni a kulturális kormányzattal az élő együttműködésről: például, hogy miként tudna segíteni a szövetség az uniós év munkálataiban. – A korábbinál jóval offenzívabbá kell válnunk. Nem szabad reménykedve vagy sértődötten arra várni, hogy megkeressenek bennünket a potenciális támogatók. Nekünk, magunknak kell szívós kitartással konstruktív kapcsolatot építeni a kormányzattal, a médiával, a társszervezetekkel – mondja.
A közelmúltban a többi írószervezettel folytatott tárgyalásokat Szentmártoni pozitívan értékeli, mint mondja, a Magyar Alkotók Országos Egyesülete kezdeményezte, hogy a szervezetek egy asztalhoz üljenek, és közösen forduljanak a kulturális kormányzathoz. – Fontos, hogy az irodalom képviseletét egységesen lássuk el, de először az írószövetség belső ügyeit és társadalmi szerepét kell rendbe tenni, mert hiszem, hogy ettől függ a magyar irodalom jövője – összegez a szövetség újonnan megválasztott elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.