Bajnai a magyar EU-elnökség honlapjáról is elfeledkezett

2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a legnépszerűbb internetes keresőbe, a Google-ba beírjuk angolul az „EU Tanácsának lengyel elnöksége” szavakat, megjelenik a lengyel elnökség honlapja. A lengyelek utánunk, jövő július 1-jével veszik át az Európai Unió irányítását. Ciprus pedig 2012. január elsejétől, de már a szigetország is kész honlappal várja az érdeklődőket.
Ez mindkét országnak kitűnő alkalom, hogy már most bemutassa a rá kíváncsiaknak és a potenciális odalátogatóknak az országot, tájait, városait, látványosságait.
Ha a Google-ban a magyar elnökségre keresünk – amely 2011. január 1-jétől kezdődik és egy fél éven át tart –, nem találunk honlapot. Pontosabban a kereső kidob egy találatot, amelyet Eutrio.hu címen megnyitva három nyelven olvashatjuk, hogy „HAMAROSAN – Magyarország 2011. január 1-jétől látja el az Európai Unió Tanácsának soros tisztét”. Hogy még nincs honlapunk és a jelenlegi, az év végével lejáró belga elnökség honlapját vesszük át – mondta el lapunknak Robák Ferenc, a magyar EU-elnökség operatív ügyeinek kormánybiztosa –, annak az az oka, hogy a Bajnai-kormány nem írt ki a honlapra közbeszerzési pályázatot. Tekintettel a pályázat hosszúságára, az új kormánynak erre már nem lett volna ideje. Időközben azonban – tette hozzá Magyarország volt brüsszeli nagykövete – az elnökségi triónak (Spanyolország, Belgium, Magyarország) a stafétabotot nekünk átadó tagja, Belgium felajánlotta, hogy térítésmentesen használhatjuk a belga uniós elnökségi honlapot.
A Külügyminisztériumban felállított stáb már honosította a belga honlapot, folytatta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy az üzemeltetőt már korábban kiválasztották, és a honlap tesztüzem- módban már működik is. Január 1-jétől pedig teljes értékűen üzemel. Az internetes portált december 20-tól élesítik, vagyis attól kezdve elérhető lesz, és láthatók lesznek rajta az események, megtörténhet a rajtuk való részvételhez szükséges regisztráció is. Robák Ferenc végül elmondta, a magyar Külügyminisztérium honlapjáról már most is tájékozódhatnak az érdeklődők. A Google kereső algoritmusa szerint azonban ezt a forrást nemigen keresik. A Külügyminisztérium honlapjának és magának a minisztériumnak a forgalma azonban a magyar elnökség idején nyilván igen erősen megnő, beleértve a központi telefonszámuk forgalmát is.
Brüsszeli látogatása során Malajzia külügyminisztere lapunknak arra a kérdésére, hogy mi volt a legelső teendője, amikor elfoglalta irodáját, azt felelte, felhívta saját minisztériumának telefonszámát, hogy ellenőrizze, rendeltetésszerűen válaszolnak-e a külső hívásokra. A budapesti Külügyminisztérium „maláj” tesztjét mi is lefuttattuk. Az automata üzenetrögzítőn három nyelven elmondott szöveg hátterében, az angol és a francia változat között egy női hang a háttérben jól hallhatóan valakinek azt mondja, „köszönöm”. Talán éppen a kávét hozták be neki és ezt köszönte meg.
Egy új, háttérbeszélgetés nélküli üzenetrögzítős szöveg elkészítésére 10 perc idő sem kell. És jóval kevesebbe kerül, mint Ferihegy és Budapest között egy tisztességes gyorsforgalmi út építése, amelynek elkészítésére képtelennek mutatkoztunk. Sok múlik uniós elnökségünk előttünk álló fél évén. Például az is, hogy márkanév lesz-e Magyarország Európában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.