Bírálja Palesztina elismerését Izrael

Munkatársunktól
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael elítélte, hogy Argentína elismerte Palesztinát „szabad és független államnak” az 1967-es határokon belül. Tel-Aviv szerint Argentína a békefolyamat alapjait támadja. A múlt héten Brazília ismerte el Palesztinát. Izrael szerint a konfliktust csakis kétoldalú tárgyalások útján lehet megoldani. A palesztin államot bizonyos szinten több mint száz ország, köztünk hazánk is elismeri. A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnökeként Jasszer Arafat 1988-ban kiáltotta ki Palesztina függetlenségét, amelyet később az ENSZ közgyűlése 104 igen szavazattal, 44 tartózkodással és két ellenszavazattal (az Egyesült Államok és Izrael) tudomásul vett, azóta használja a világszervezet a Palesztina elnevezést. A függetlenség kikiáltását Nyugat-Európa általában nem fogadta el, s ma is csak állandó képviselettel bírnak a palesztinok kontinensünk nyugati részén és az Egyesült Államokban. A volt kommunista tömb országai általában nagyköveti szinten tartanak fenn diplomáciai viszonyt Palesztinával.
Az uniós tagállamok jeruzsálemi képviseleteinek vezetői tegnap közzétett közös jelentésükben úgy vélték, Izrael kelet-jeruzsálemi politikája súlyos veszélybe sodorja az izraeli–palesztin megbékélést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.