Brüsszelben kerülik a válaszadást

2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Brüsszel)

Kérdéseket tettünk fel Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa hivatalának azzal kapcsolatban, hogy bírálta a budapesti kormány magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terveit, a nyugdíjalapokban lévő vagyon folyó kiadásokra való fordításának szándékát, a második pilléres nyugdíjreform visszafordításának módját és az intézményi kereten végrehajtott, illetve tervezett változtatásokat.
Megkérdeztük: mivel a biztos bírálta, amiért a magánnyugdíjrendszerben a maradás és az állami nyugdíjrendszerbe a visszatérés „nem annyira szabad”, emlékeztetné-e Olli Rehn lapunk olvasóit arra, hogy az Európai Bizottság kifogásolta-e a választási szabadság teljes hiányát, amikor korábban a magyar kormány kényszerítette az embereket a magánnyugdíjrendszerbe lépésre. Megkérdeztük azt is, hogy a bizottság a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején bármikor is adott-e hangot a mostanihoz hasonlóan „aggodalmának”, amikor azon kormányok gazdaságpolitikája soha nem látott gazdasági hanyatláshoz, tömeges munkahelyvesztéshez, milliók elszegényedéséhez, igen nagy számú magyar gyermek éhezéséhez vezetett.
Mivel a bizottság – mint eddig minden esetben, amikor hasonló, nem technikai jellegű kérdéseket tettünk fel – a választ halogatta, a válaszadási szünetet kihasználva feltettük még azt a kérdést is, hogy egyetértenek-e Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter időközben tett bírálatával, amely szerint a bizottság őszi előrejelzése gyanús, hiszen az Európai Bizottság korábban már két hamisításban is részt vett, jóval szebbé kozmetikázva a korábbi szocialista kormányok esetében várható gazdasági teljesítményt.
Amadeu Altafaj-Tardio Rehn szóvivője végül válaszolt, de nem a kérdéseinkre. Amikor a glasznoszty meghirdetése előtti szovjet KGST-időkre emlékeztető válaszról megkérdeztük, az a konkrét kérdésekre vonatkozik-e, a szóvivő ezt írta: a megjegyzések nem konkrét válaszok, hanem álláspontjuk kifejtése. Rehn hivatala „válaszában” többek között kifejtette: „A bizottság gazdasági előrejelzésének pontossága és szakmaisága széles körben elismert és azt szakértők és pénzügyi intézmények világszerte nagyra tartják. Ami a Magyarországra vonatkozó előrejelzést illeti, az tükrözi a lakossági fogyasztás ösztönzését és a tervezett adómérséklésekből származó beruházást, valamint a külföldi közvetlen beruházásokból várt lökést.”
Publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.