Da Vinci velős tanmeséi

2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leonardo da Vinciről (1452–1519) köztudomású, hogy a reneszánsz kor meghatározó festője, grafikusa volt, többek között a Mona Lisa című világhírű portré vagy a Santa Maria delle Grazie-kolostorban látható, Utolsó vacsora című freskó megalkotója, aki szobrászként is maradandó alakmást teremtett I. Ferenc, a Milánót meghódító francia király alakjáról. Többé-kevésbé azt is tudjuk, hogy mint vérbeli reneszánsz személyiség, építészettel, természettudományokkal, anatómiával és optikával is foglalkozott. Az viszont sokaknak jelent majd újdonságot, hogy rövid, aforisztikus meséket írt, amelyekben gyerekek által is közérthetően fogalmaz meg bölcseleti alapigazságokat, jellemző élethelyzeteket.
Leonardo meséinek jellegzetessége, hogy tömören, groteszk hangnemben tárnak fel rejtett igazságokat. Értelmezései mindig rövid, alig pár mondatos, allegorikus növény- és állattörténetekhez illeszkednek, s a mese mindig frappáns csattanóval zárul.
Nem nehéz felfedezni a hasonlóságot Aesopus, Phaedrus, La Fontaine, Heltai Gáspár tanmeséi és Leonardo történetei között. A mai ember által is átélhető gondolatot sugároz például a kárörvendő rigókról szóló állatmese: az énekesmadarak gúnyolják a baglyot, a madarak szigorú királyát, amikor az ember fogságába esik. Ám eközben ők maguk is áldozatául esnek a közös ellenség, az ember fortélyainak. Leonardo öszszegzi a tanulságot: „Így járnak azok a népek is, melyek kárörvendően nézik végig, ahogy a vezetőik elvesztik a hitüket, szabadságukat, életüket – mert nem tudják, hogy a népek sorsa előbb-utóbb mindig az lesz, mint a vezetőiké.”
Pozitívabb üzenetet közvetít a mese a bölcs körtefáról, amely büszke arra, hogy egy híres szobrász teszi őt halhatatlanná azzal, hogy belőle faragja ki Jupiter szobrát. Ehhez a prózai aforizmához híven illeszkedik Orosz István illusztrációja, amely tudatosan idézi Leonardo da Vinci grafikáinak szellemét. A könyv ötletadói, Igaz Iván és Kollarik Tamás írók 29 grafikusművészt kértek fel a történetek illusztrálására. Minden általános és középiskolás diáknak hasznos információkat tartalmaz a grafikusok életművét ismertető kislexikon és Leonardo da Vinci rövid, lényegre látó életrajza. A kötet egészének rendkívül színvonalas, igényes megkomponáltsága Rófusz Ferenc Oscar-díjas magyar animációs rendező munkáját dicséri, s hogy végre Magyarországon is megjelentek ezek a remekbe szabott kis történetek a Vox Nova Produkció kiadásában, azért a fordítót, Szálinger Balázs költőt illeti köszönet.
(Leonardo da Vinci meséi. Fordította: Szálinger Balázs. Vox Nova Produkció, 2010, 80 old., 3990 Ft.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.