Deres halántékú kiskirály

Vilmos királyi herceg, a brit trón leendő várományosa jövőre elveszi menyasszonyát – adták hírül a helyi lapok. A gyors közvélemény-kutatások szerint a fiatal és jóképű herceg olyannyira népszerű, hogy az alattvalók egyenesen királyuknak akarják, átugorva az öröklési rangsorban Károly herceget. Az ősi törvényt azonban nem lehet egykönynyen megváltoztatni.

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz időzítés. Április 29-én tartják Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét, amelynek megünneplésére a brit kormány munkaszüneti napot írt ki. Ez azt jelenti, hogy április 22-e és május 2-a között a brit gazdaság csak három napot fog dolgozni a húsvét, illetve a munka ünnepe miatt, ami a gazdasági elemzők szerint akár ötmilliárd fontos kiesést is jelenthet. (S. L. S.)


Őkirályi fensége Károly Fülöp Artúr György, Wales hercege, a Térdszalagrend lovagja, a Bogáncs-rend lovagja, a Bath-rend Nagymestere, a Királyi Érdemérem kitüntetettje, az Ausztrália-rend lovagja, őfelsége, a királynő segítője, Cornwall hercege, Rothersay hercege, Chester earlje, Carrick earlje, Renfew bárója, a szigetek ura, Skócia hercege és főispánja – ez volna Károly herceg neve és titulusainak legfontosabb része, ha valakinek van ideje kimondani. A brit lakosság ezt a tömérdek címet ugraná át, hogy Vilmos fejére korona kerüljön, ha őfelsége az Úrhoz költözne.
Az ugráshoz Károly és a királyi ház biztosan nem járulna hozzá, minthogy tudni lehet, a herceg igenis vár a koronára, mégpedig 1952 óta. Viharos házassága Diana hercegnővel, a bulvársajtó által imádott botránysorozat, majd az újabb esküvő Camilla Parker-Bowlesszal nem jelenti azt, hogy a királyi öröklődés sora megtört volna. Károlynál csak VII. Eduárd király várt többet a trónra (59 évet és 2 hónapot), majd mindössze kilenc év uralkodás jutott neki. Igaz az is, hogy Károly a maga 62 évével az egyik legidősebb walesi herceg, s ha 2013. szeptember 18-a után lép a trónra, senki nem lesz az Egyesült Királyság történelmében, aki nála öregebben foglalta volna el a rég megígért helyet. IV. Vilmos a XIX. század elején 64 éves volt, amikor bátyja, IV. György meghalt anélkül, hogy törvényes örököse lett volna (a Dorothea Bland színésznőtől született tíz gyereke nem számított természetesen), s követhette a trónon.
A királyság történelmében igencsak ritka egyébként is, ha a walesi herceg nem foglalja el később a trónt. A középkorban persze többször is történt ilyen, amikor az uralkodó első gyermeke azután halt meg, hogy kinevezték örökösnek, de felséges atyja még uralkodott. Az ötödik walesi herceg, VI. Henrik és Anjou Margit gyermeke, Westminsteri Eduárd a kevés kivételek egyike. Mindössze öt hónapos volt, amikor örökössé nevezték ki 1454-ben, de ezt a jogát nem tudta érvényesíteni, mert apját letették a trónról, ő pedig anyjával Franciaországba menekült. Amikor apja érdekében fegyvert fogott, a tewkesburyi csatában elesett mindössze 17 évesen.
Jóval későbbi, jóval ismertebb és jóval érdekesebb történet Windsor Dávid, a későbbi VIII. Eduárd király esete. V. György (az említett, nagyon sokat várakozó VII. Eduárd fia) elsőszülöttjeként a kis Davidnek nem lehetett volna más lehetősége, mint a királyi trón. Walesi hercegként rendkívül népszerű volt, hasonlóan a mostani Vilmos herceghez, körbeutazta Európát, s ezalatt számos kalandja volt, főként férjezett asszonyokkal. György király 1936. január 20-án halt meg, Dávid pedig VIII. Eduárd néven lett az Egyesült Királyság uralkodója. Akkor már régóta romantikus kapcsolatot ápolt egy férjezett amerikai asszonnyal, Wallis Simpsonnal, akit fél évvel később el is akart venni. Mivel ez Stanley Baldwin miniszterelnök szerint morálisan teljesen elfogadhatatlan lett volna, s kilátásba helyezte, hogy inkább lemond a kormány, mintsem elfogadja az amerikai nőt királynéként, VIII. Eduárd lelépett a trónról, ahová valójában soha nem is ült fel. A pár elhagyta Nagy-Britanniát, s teljesen kiesett a politikai életből, állítólag a nácik nagy bánatára, mivel VIII. Eduárd csodálta a németek gazdasági fellendülését, s ki tudja, őalatta miként alakult volna a második világháború.

Vilmos királyi herceg, a brit trón leendő várományosa jövőre elveszi menyasszonyát – adták hírül a helyi lapok. A gyors közvélemény-kutatások szerint a fiatal és jóképű herceg olyannyira népszerű, hogy az alattvalók egyenesen királyuknak akarják, átugorva az öröklési rangsorban Károly herceget. Az ősi törvényt azonban nem lehet egykönynyen megváltoztatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.