Egy elfeledett magyar zseni

2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen tudják, hogy egy magyar írónő 1937-ben megkapta volna az irodalmi Nobel-díjat, ám néhány hónappal a hivatalos átadás előtt meghalt. A szabályok szigorúak, posztumusz változat nem létezik. Tormay Cécile-ről nem túlzás kijelenteni: majdnem Nobel-díjas alkotó, akit feledésre ítélt az államszocializmus, főként Bujdosó könyv című naplóregénye miatt, amelyet a napokban adott ki a Lazi Kiadó.
Misztikus, álomszerű, a valóság és a víziók határán lebegő, metszetre kívánkozó elbeszélések, valamint a múltat és a jelent szinkronban láttató költői regények, illetve Ad Lectorem (Magyar legendárium) című egyedi könyve teszik nehezen kategorizálható alkotóvá Tormay Cécile-t.
Nagyon távoli rokonai között emlegethetjük a lidérces látomásíró Knut Hamsunt, a legendaíró Selma Lagerlöföt. Tormay Cécile stílusában ódon, kifinomult báj egyesül jellegzetesen huszadik századi nyugtalansággal, szorongással. Nosztalgikusan és bírálva jeleníti meg a nemesi múltat, ami műveinek tanúbizonysága szerint még mindig jobb annál az általa vizionált jövőnél, ami a huszadik század második felében következett a magyarságra. Életművében különleges helyet foglal el a kétkötetes Bujdosó könyv. Első része Az őszirózsás forradalom alcímmel 1921-ben, második fejezete, a Proletárdiktatúra 1922-ben látott napvilágot. Saját valóságos és lelki bujdosását írja meg két kötetben, amelyben látomás és a viszolyogtató mélyvalóság képe egyesül. A Bujdosó könyv a megelevenített tárgykör és az írói ihlet kettős erejétől válik olyan erős és nyomasztó olvasmányélménnyé, amely a legedzettebb olvasó lelkierejét is próbára teszi. Minden magyarnak muszáj volna elolvasnia; megérthetné belőle a hazaáruló nemzetközi bolsevizmus filozófiáját és démoni erejét. A mai olvasó számára az első „felvonás”, az őszirózsás forradalom rémtörténete okoz meglepetést, hiszen még sok történészben is él a tévhit, hogy az 1918. október 31-én kezdődő Károlyi-puccs még erkölcsileg vállalható előképe a szó nemes értelmében vett, soha sehol meg nem valósult rózsaszín szocializmusnak. Tormay Cécile írása bizonyítja Károlyi felelősségét a trianoni országcsonkításért is. Tisza István legyilkolása fölszabadította a háborúban elvadult, elkeseredett emberek indulatait. Az igazi rémálom 1919. március 21-től zúdult az országra.
Az írónő elmeséli saját bujdosásának és az ország szégyenteljes bujdosásának történetét, például azt, hogy a balassagyarmati Lenin-fiúk Szent Bertalan-éjszakához hasonló, nem egy helyen sajnos megvalósított mészárlási tervét meghiúsította egy kávéház pincéjében talált száz üveg pezsgő elfogyasztása, mert mire kijózanodtak a hóhérlegények, megbukott a vörös puccs.
Mindennél jobban fájt a baloldalnak a regény augusztus 5-i fejezetének első két mondata: „A kommunizmus lélektanából mindig kimarad a nagyszerű. Még akkor is, amikor kegyetlen.” Bosszújuk nem maradt el, az írónő magánéletét megtámadó, a baloldali sajtótól megtámogatott rágalmaktól zsúfolt perben ment tönkre Tormay Cécile szíve, így a mátraházi szanatóriumban érte utol a halál, anélkül, hogy átvehette volna a neki ítélt Nobel-díjat. A megtorlás folytatása volt, hogy 1947 után minden más írónál szigorúbb embargó feledtette az egyik legnagyobb és legsikeresebb huszadik századi írónő, Tormay Cécile nevét.
(Tormay Cécile: Bujdosó könyv, Lazi Kiadó, 2010.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.