Japán tart Kínától

Japán változtatni fog védelmi politikáján, mivel tart Kína fenyegetésétől. Peking válaszul leszögezte, senkit sem fenyeget, sőt fejlődése Japán számára is nagy lehetőséget jelent.

2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Phenjan megtorlást ígér. Észak-Korea óva intette Dél-Koreát attól, hogy tüzérségi gyakorlatot tartson azon a szigetén, amelyre november végén az északiak csapást mértek. A phenjani figyelmeztetés szerint ha Szöul megtartja a gyakorlatot, azzal kell számolnia, hogy az északiak hadserege a novemberinél is intenzívebb megtorló csapást mér Jonpjong szigetére. A dél-koreai bejelentés szerint a tervezett egynapos manőverre az időjárási és egyéb viszonyoktól függően szombat és kedd között kerülhet sor. (MTI)


Kína növekvő hatalma aggodalommal kell hogy eltöltsön mindenkit a régióban és a nemzetközi közösségben egyaránt, szól mostantól a hivatalos japán álláspont a nagy szomszédról. Az utolsó, 2004-ben elfogadott fehér könyv még azt tartotta, Japánnak „figyelnie kell Kína jövendő lépéseit”, azaz a helyzet – Tokió szemszögéből nézve – egyértelműen romlott. Az új direktívák már nem Oroszországot tartják az első számú ellenségnek, bár továbbra is óvatosan kezelik, s fontos problémának tartják az országhoz tartozó, de lakatlan szigetek esetleges megszállását valamely szomszédjuk által. A japánok több hadihajót és tengeralattjárót állítanak csatasorba, s több légvédelmi rakétaüteget is felállítanak, elsősorban az Észak-Korea jelentette fenyegetés ellensúlyozására. A jelentés nélkülözhetetlennek nevezte az amerikaiakkal való katonai együttműködés fenntartását, amelynek keretében az Egyesült Államok majdnem 50 ezer katonát állomásoztat Japánban. Igen ám, de Japánban évek óta heves az ellenállás az okinavai Futenma amerikai katonai támaszpont fenntartásával szemben, s a Japán Demokrata Párt (DPJ) választási győzelme előtt azzal kampányolt, hogy kormányra kerülése esetén eltávolítja a külföldi katonákat a szigetről. Hatojama Jukio miniszterelnöknek később bársonyszékébe került a kudarc beismerése, utódjának, Kan Naotónak pedig azt a békát kell lenyeletnie a társadalommal és főként az okinavaiakkal, hogy a következő tíz évben is nélkülözhetetlen lesz az amerikai jelenlét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.