Kétszáztíz éve született Vörösmarty

2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vörösmarty Mihály, a legnagyobb magyar romantikus költő, elmúlás elleni örökös belső háborúink szószólója kétszáztíz esztendeje, 1800. december 1-jén született Kápolnásnyéken. Életútja és költészete hatalmas ellentéteket foglal magában. Először jómódú római katolikus gazdatiszti családban élt, ám atyja korai halála úgyszólván a nyomor szélére sodorta. 1826-tól már csak az irodalomnak élt. A nemzet ébresztője nevet már 1825-ben megkapta a Zalán futása című hősi eposzáért. Nyelvteremtő géniuszának, különös képzettársításainak, már-már szürreálisan bonyolult képeinek köszönhetően tekintik a magyar avantgárd korai előfutárának.
Imre László irodalomtörténész-professzor le is írta, debreceni egyetemi előadásaiban is gyakran elmondta: Vörösmarty költészete nélkül nemigen születtek volna meg Juhász Ferenc, Nagy László huszadik századi mitikus eposzai. Vörösmarty nemzeti romantikája a reformkor eszmei küzdelmeivel oly szorosan fűződik össze, mint Petőfi költészete az 1848–49-es szabadságharccal. Nem véletlen, hogy Vörösmarty – ez is elidegeníthetetlen érdeme – fedezte fel a nagyok közül először Petőfi Sándor kivételes tehetségét. Szózata magas hőfokon nyilatkoztatja ki, hogy a nemzet a reformkorban határhelyzetbe került, ennek két pozitív alternatívája a dicső élet vagy a nagyszerű halál. Bármi is vár ránk, egy kötelességünk van, a rendületlen hazaszeretet, mert „A nagy világon e kívül / Nincsen számodra hely / Áldjon vagy verjen sors keze / Itt élned, halnod kell”. Gazdagítja költészetünket Vörösmarty szerelmi lírája is, annak egyik csúcsteljesítménye, a Szép Ilonka élet és halál összefonódásának is remekmívű foglalata. Világirodalmi szinten is egyedülálló az élet céljáról, a halál és a túlvilági lét értelméről a Csongor és Tünde című romantikus drámai költeménye, amelyet ma 21.10-től a Duna TV-n láthatunk egy 2001-es Magyar Színház-i előadásban, Kaszás Attila és Auksz Éva főszereplésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.