Kína elcsendesedett

Lemondott posztjáról Kim Te Jung, Dél-Korea védelmi minisztere, mivel a parlamentben elmarasztalták az észak-koreai helyzet kezelése ügyében, azt vetve a szemére, hogy félt a harcot felvállalni. A nyugati országok nyomása ellenére Peking látványosan háttérbe vonult, s nem próbálja befolyásolni Észak-Koreát.

2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden olyan lépést elutasítunk, amely a Koreai-félsziget stabilitását fenyegeti – áll a kínai külügyminisztérium állásfoglalásában, amely azonban nem a három nappal ezelőtti lövöldözést illeti, hanem azt a közös dél-koreai– amerikai tengeri hadgyakorlatot, amelyről most döntöttek a felek. A gyakorlat ráadásul a megtámadott Jonpjong-sziget környéki vizeken fog folyni, Kína ezért háborodott fel. A feszültséget keltő, négy ember halálát okozó lövöldözésről Peking semmit sem mondott, csak megismételte álláspontját, hogy a hatoldalú tárgyalásoknak mielőbb folytatódnia kell. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea szerint addig nem lehet folytatni a megbeszéléseket, amíg Phenjan bocsánatot nem kér a dél-koreai Cshonan hadihajó elsüllyesztéséért. Észak-Korea tagadja, hogy ő lőtte volna ki a hajót.
A kínai sajtó a koreai helyzetet nem kezeli nagy terjedelemben, de az kiderül az Új Kína hírügynökség cikkéből, hogy bár Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kétnapos látogatást tett volna ma és holnap Szöulban, rengeteg elfoglaltsága miatt mégsem tudott elutazni. A dél-koreai külügyminiszter várhatóan a közeli jövőben Kína helyett az Egyesült Államok diplomáciájának vezetőjét választja tárgyalópartnerül Washingtonban, s hozzájuk csatlakozik Maehara Szeidzsi japán külügyminiszter is, hogy megbeszéljék a kialakult helyzetet. Addig Washington Kínával próbál egyeztetni, hogy az vesse latba a tekintélyét Észak-Korea lecsillapítására, az eddigi törekvések nem elegendők. A feltűnő hallgatás jelentheti azt, hogy Peking nem kíván Észak-Koreára nyomást gyakorolni, mivel továbbra is kiváló ütközőállamnak számít a szemében Dél-Koreával szemben, de az is elképzelhető, hogy Kína nem tud olyan mértékben hatni Phenjanra, ahogy ezt Washingtonban gondolják. Az ugyanis egyértelmű, hogy Phenjan támadása gyengítette a stabilitást a térségben, a feszültség háborúvá alakulása pedig semmiképp sem áll Kína érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.