Kínai békedíj a Nobellel szemben

Az amerikai kongresszus úgynevezett határozata elferdíti az igazságot és durván beavatkozik Kína belügyeibe – mondta Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő az előző napi washingtoni döntésre, amelyben a kongresszus a Nobel-békedíjjal kitüntetett Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) szabadon engedését követelte. Kína tegnap átadta a Konfucius-díjat Tajvan korábbi alelnökének.

2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lien Csan (Lien Chan) hivatala tagadta, hogy tudott volna a díj odaítéléséről, és „természetesen nem szándékozik átvenni” a Taipei Times szerint. A pekingi díjkiosztón egy hatéves kislánynak adták át a kitüntetést, azzal indokolva, hogy a „gyerekek jelképezik a békét és a jövőt”. Maga a díjazott a szervezők szerint nem tudott részt venni az eseményen „mindenki számára ismert okokból”. A kínaiak tagadják, hogy a Konfucius-díjat a Nobel-díjjal szemben alapították, ám gyanúsan gyorsan hozták létre és szervezték meg az átadási ceremóniát, így egy nappal meg tudták előzni a norvégiai eseményt. Az új díj honlapján olvasható bemutatóból az is kiderül, hogy az szerintük nagyobb kitüntetés, mint a Nobel, hiszen „Kínának egymilliárdnál is több lakója van, miközben Norvégia kicsi, a díjat odaítélő bizottsága pedig torz módon gondolkodik”. A jelöltek között volt két egykori Nobel-békedíjas (Nelson Mandela és Jimmy Carter), Bill Gates, a Microsoft számítógépes cég alapítója, valamint a Pekinghez hű tibeti vallási vezető, a „hazai” pancsen láma.
Liu Hsziao-po békedíját ma fogják átadni Oslóban, miközben a díjazott 11 éves börtönbüntetését tölti. Elemzők szerint valószínűtlen, hogy a közeli jövőben Peking megenyhülne a politikai csatározások kereszttüzébe került értelmiségi irányában, de egy-két év múlva elképzelhető, hogy a börtön helyett házi őrizetbe helyezik vagy külföldi emigrációba küldik. A kínaiak az esemény közeledtével egyre hevesebben bírálják a díjkiosztó résztvevőit és a Nobel-bizottság tagjait. Összesen 18 ország utasította viszsza, hogy részt vegyen az oslói rendezvényen, köztük Oroszország, Irak, Irán, Szaúd-Arábia, Kazahsztán, Pakisztán, Egyiptom, Szerbia vagy Ukrajna. Egy nappal korábban az Európai Bizottság Szerbiát megintette, mert nem vesz részt az eseményen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.