Schulzot ismét vérig sértették

Tegnap hatalmas botrány támadt az Európai Parlament (EP) Strasbourgban tartott teljes ülésén, amikor Godfrey Bloom euroszkeptikus brit képviselő a szocialista frakcióvezetőnek címezve a gazdasági válsággal kapcsolatos vitában németül kiabálta be az ismert nemzetiszocialista szlogent: „Egy nép, egy birodalom, egy vezér!”

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martin Schulzot utoljára 2003-ban sértette meg ennyire Silvio Berlusconi olasz kormányfő, aki szerint rá leginkább egy koncentrációs tábor kápójának a szerepe illene. Bloom szerint az unióból vezényszóra trappoló, nemzetek fölötti birodalmat akarnak létrehozni. Jerzy Buzek, az EP elnöke folytatni akarta az ülést, de a francia Joseph Daul néppárti frakcióvezető bocsánatkérést követelt Bloomtól.
A brit képviselő erre Schulzot „antidemokratikus fasisztának” nevezte, és közölte, nem hajlandó bocsánatot kérni, mire Buzek elnök felkérte, hagyja el az üléstermet, amit a brit képviselő megtett, majd egy rövid idő múlva visszatért. Ha pénzről – és benne az EP pénzéről is – van szó, a jelek szerint pattanásig feszülnek az idegek, mint az látható volt a zsákutcába került jövő évi uniós költségvetés kedd esti vitájában, amikor Surján László uniós pályája minden bizonnyal legkeményebb felszólalásában azt mondta: „elfogadhatatlan, hogy legyenek olyan államok, amelyek nem hajlandók tárgyalni sem, és ez az európai szellem végét jelenti”! Hozzátette, elege van az olyan „programoknak nevezett blöffökből”, amelyekhez nem biztosítanak megfelelő forrásokat.
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a keddi vitában azt ígérte, a bizottság legkésőbb december 1-jéig új uniós költségvetési javaslatot mutat be. Ha nem sikerül egyezségre jutni, az uniónak januárban az idei büdzsé tizenketted része áll rendelkezésére.

Elnökségi eszmecsere. Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár Londonban tárgyalt brit kollégájával, David Lidingtonnal. A megbeszélések középpontjában a 2011-es EU-költségvetés körüli vita, illetve a lehetséges megoldások keresése áll majd, s a magyar EU-elnökség programját is megbeszélik. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.