Szaúdi hercegek hosszú sora

2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyógykezeltetése miatt az Egyesült Államokba utazott tegnap Abdullah szaúdi uralkodó, hogy ott kúráltassa porckorongsérvét, ezért a koronaherceg, Szultan hazatért marokkói magánbirtokáról, ahol saját betegsége miatt szokott pihenni. Bár Abdullah állapota nem súlyos, sokan megjegyzik, hogy egyáltalán nem megnyugtató, hogy a 86 éves uralkodó helyettese 82, a második koronaherceg, Najef pedig 76 éves.
Szaúd-Arábia az állandóság földje politikai szempontból, hiszen Szultan herceg 1967 óta tölti be a védelmi miniszteri posztot, Najef 1954 óta dolgozik a belügyminisztériumban, amelyet 1975 óta vezet. A régóta bizonyított rátermettség ellenére a királyi ház vezető személyiségei határozottan öregszenek, amely ellen nehezen tudnak tenni bármit is. Az országot megalapító Abdul-Aziz al-Szaúd király ugyanis úgy látta jónak, ha az uralkodó abszolút hatalmat tud a kezében, s az utódlással gyermekeit bízta meg, akik eddig nem is adták át a stafétát az unokáknak. Igen ám, de az első szaúdi királynak legalább 35 fia volt, akik közül mintegy húszan még mindig élnek, s részt is vesznek a politikában.
A szaúdi királyi ház szigorú belső rendszer szerint működik, ahol a királyi hatalom mindig a klánon belüli hatalmi viszonyok által kiválasztott személyre öröklődött. A királyi hercegek sora nagyon hosszú, a háttéralkukról pedig értelemszerűen nem adnak információt a család tagjai, de azt lehet tudni, hogy a Szudairi Hetek néven ismert hercegek (akik az alapító király és Hassza bint Ahmad Al-Szudairi hercegnő gyermekei) egymást támogatva nagyon erős befolyással bírnak. Közülük való volt a néhai Fahd király, Szultan herceg, Najef herceg vagy a család belső diplomatája, Szalman herceg, Rijád kormányzója. A legfiatalabb a testvérek közül Ahmed, aki idén tölti be a 70. életévét, így akár még van is ideje várni a trónra, ám legjobb esetben is hatan megelőzik a trónutódlási sorban, akkor is, ha több királyi herceg szándékosan hátralép testvérei javára. Arra azonban nagyon kicsiny az esély, hogy a közeli jövőben bárkinek esélye volna trónra lépni az unokák nemzedékéből, miközben népszerű és talpraesett politikusok is vannak közöttük. A családi tanács döntéseire azonban komoly hatásuk van saját teljesítményüktől függően. Minthogy pedig az alapító királyhoz hasonlóan termékeny volt az összes fiú, itt már igazi tömegről beszélhetünk. A második uralkodónak, Szaúdnak például 109 gyereke született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.